Perfektní Frijoles Refritos – Mexické smažené fazole

Moje hodnocení
2x

Podle tohoto mistrovského receptu můžete připravit dokonalé smažené fazole v jakémkoli stylu: hrubou kaši nebo hladký dip, s černými fazolemi nebo s fazolemi pintos a s použitím libovolného tuku na vaření.

4 porce
150 minut
mexická

Suroviny

Smažené fazole se dají podávat jako příloha, třeba k vajíčkům nebo jako dip s nachos, ale většinou se používají jako součást náplně do burrita, tacos nebo tortilly. Začněte se sušenými fazolemi a vařte je s aromatickými přísadami, jako jsou bylinky, cibule a česnek, a výsledný pokrm bude mnohem chutnější, než když použijete fazole z plechovky.

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci zalijte fazole studenou vodou alespoň do výšky 5 cm nad fazole. Přidejte snítky oregana, půlku cibule a stroužky česneku a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud nejsou fazole velmi měkké, přibližně 1 až 2 hodiny. Dochuťte solí. Fazole slijte, ale uschovejte tekutinu z vaření fazolí. Vyhoďte snítky bylinek, cibuli a česnek.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni sádlo, olej nebo máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za občasného míchání restujte, dokud nebude průsvitná a lehce zlatavá, asi 7 minut. Vmíchejte uvařené fazole a smažte 2 minuty. Přidejte 1/4 šálku tekutiny z vaření fazolí.
  3. Fazole rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo hřbetem dřevěné lžíce, aby vzniklo hustá kaše s kousky; případně použijte tyčový mixér, aby vzniklo hladší pyré. Zřeďte dalším množstvím vody z vaření fazolí, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud jsou fazole příliš řídké, vařte je za stálého míchání, dokud nezhoustnou; pokud jsou příliš suché, přidejte podle potřeby po lžících tekutinu na vaření fazolí. Osolte a podávejte.
PRIMA TIP: Chcete-li přidat do smažených fazolí další chutě, zkuste spolu s cibulí orestovat i špetku mletého římského kmínu nebo čerstvé chilli papričky nebo do směsi vmíchejte opečené sušené chilli papričky. Různé tuky na vaření dodávají fazolím různé chutě: sádlo je jedním z nejtradičnějších a dodává fazolím hloubku, kterou je těžké překonat; můžete použít i vypečený tuk ze slaniny, který ještě více zvyšuje laťku tím, že dodává kouřovou chuť; rostlinný olej udržuje neutrální chuť, takže si můžete opravdu vychutnat chuť fazolí a aromatických látek; a máslo je dekadentní a chuťově bohaté, aniž by bylo přeplácané.

Na mexickou tabuli patří i avokádové guacamole. Připravte ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty