Suroviny
- sádlo 2 lžíce
- cibule (velká) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- zadní hovězí maso 800 g
- rajský protlak 80 g
- cukr krupice 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chilli (čerstvé chilli papričky nebo sušené drcené vločky)
- mletá uzená paprika 1 lžička
- bobkový list 3 ks
- hovězí vývar
- červené fazole (z plechovky) 400 g
Postup přípravy
- V širokém kastrolu rozehřejte sádlo a orestujte na něm nakrájenou cibuli dohněda. Nakonec přihoďte i nadrobno nasekaný česnek a nechte ho rozvonět.
- K opečené cibuli přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a prudce ho zatáhněte ze všech stran. Společně restujte, až maso začne chytat barvu.
- Přidejte rajský protlak a lžičku cukru a restujte ještě asi 2-3 minuty, aby se i protlak trochu osmažil, díky tomu bude mít guláš pěknou barvu.
- Osolte, opepřete, přidejte nasekané chilli papričky nebo drcené sušené chilli vločky, uzenou papriku, bobkový list, krátce promíchejte, aby se koření rozvonělo, a podlijte vývarem, aby bylo maso téměř ponořené. Promíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte dusit asi hodinu a půl.
- Poté do guláše přidejte propláchnuté a okapané fazole z plechovky a vařte odkryté ještě 20 minut. Guláš by měl být přirozeně zahuštěný, ale pokud ho chcete mít hustší, můžete ho zahustit nastrouhaným chlebem nebo jíškou, pak ho ale nechte ještě provařit alespoň 15 minut.
- Mexický guláš podávejte nejlépe s rýží zasypaný tvrdým sýrem, ideálně čedarem.
PRIMA TIP: Tento guláš můžete ozvláštnit přidáním barevné nakrájené papriky, a pokud to máte rádi, klidně přidejte i malou plechovku kukuřice.
Hledáte spíše klasiku? Vyzkoušejte pravý hospodský hovězí guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE