Riccardo Lucque

Fazolová polévka s vepřovými nožičkami

Moje hodnocení
1x

Tradiční italská kuchyně je vlastně kuchyní chudých. Lidé byli zvyklí zpracovávat vše, co vypěstovali, a suroviny zužitkovat do poslední kostičky. Lahodným důkazem budiž tato hustá polévka, která vám zlepší náladu především v pořádné zimě.

4 porce
120 minut
italská

Suroviny

  • fazole borlotti 250 g
  • vepřové nožičky 1 kg
  • vinný ocet 1 lžička
  • malá šalotka 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • čerstvý tymián nebo majoránka 2 snítky
  • panenský olivový olej 8 lžic
  • slanina guanciale 50 g
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • pár lístků tymiánu k podávání
  • sýr pecorino k podávání 40 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Den předem, alespoň na 10 hodin, namočte fazole do velkého množství vody.
  2. Vepřové nožičky vařte v osolené vodě s vinným octem doměkka, dokud se nezačnou rozpadat na kousky, trvá to zhruba 2 hodiny. Vodu slijte a nožičky nechte vychladnout. Oberte je, maso a kůži nakrájejte na nudličky.
  3. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tymián nebo majoránku obvažte kuchyňským provázkem, půjdou snáze vyjmout. V hrnci rozehřejte 6 lžic oleje, vsypte šalotku, česnek, bylinky a guanciale a restujte dozlatova. Fazole sceďte, vsypte do hrnce k šalotce a přidejte rajčatový protlak a vroucí vodu tak, aby pokryla fazole. Vsypte maso a kůži a vařte 40 minut, až fazole změknou. Po 30 minutách vyjměte bylinky.
  4. Jakmile jsou fazole měkké, vyjměte guanciale, osolte a opepřete. Zhruba třetinu fazolí odeberte a rozmixujte ponorným mixérem dohladka a vlijte zpět k fazolím. Získáte tak silnou a hutnou polévku.
  5. Rozdělte ji na talíře, zakápněte olejem, posypte lístky tymiánu a podle chuti strouhaným pecorinem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Riccardo Lucque

Sevruga Riccardo Lucque

Šéfkuchař restaurace Aromi a zakladatel sítě restaurací a bister s prodejem delikates La Collezione Riccardo Lucque ztělesňuje Itálii v Praze. Svou pílí, nadšením a neutuchající energií dokázal přivézt skutečné italské poklady, z kterých připravuje takové lahůdky, že si po jejich ochutnání připadáte jako na dovolené na Apeninském poloostrově. Jeho neobyčejná životní cesta z přímořského regionu Marché do srdce Evropy a kuchařské umění okouzlilo šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha natolik, že se rozhodl vydat jeho kuchařku. Italská kuchařka s příběhem obsahuje 104 receptů na domácí těstoviny, rizota, zeleninové předkrmy, polévky, masa i ryby, na které je Riccardo specialista. Podrobné recepty doplňují krásné fotografie Marka Bartoše, který s Riccardem odjel i do Itálie a navštívil jeho rodinu a oblíbené dodavatele. Tato kniha vás přenese na dovolenou a jakmile si z ní něco uvaříte, zažijete ji všemi smysly.
Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty