Fazolová polévka s vepřovými nožičkami
Zdroj: Marek Bartoš / Italská kuchyně
Fazolová polévka s vepřovými nožičkami
Zdroj:
Marek Bartoš / Italská kuchyně
Tradiční italská kuchyně je vlastně kuchyní chudých. Lidé byli zvyklí zpracovávat vše, co vypěstovali, a suroviny zužitkovat do poslední kostičky. Lahodným důkazem budiž tato hustá polévka, která vám zlepší náladu především v pořádné zimě.
4 porce
120 minut
italská
Postup přípravy
-
Den předem, alespoň na 10 hodin, namočte fazole do velkého množství vody.
-
Vepřové nožičky vařte v osolené vodě s vinným octem doměkka, dokud se nezačnou rozpadat na kousky, trvá to zhruba 2 hodiny. Vodu slijte a nožičky nechte vychladnout. Oberte je, maso a kůži nakrájejte na nudličky.
-
Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tymián nebo majoránku obvažte kuchyňským provázkem, půjdou snáze vyjmout. V hrnci rozehřejte 6 lžic oleje, vsypte šalotku, česnek, bylinky a guanciale a restujte dozlatova. Fazole sceďte, vsypte do hrnce k šalotce a přidejte rajčatový protlak a vroucí vodu tak, aby pokryla fazole. Vsypte maso a kůži a vařte 40 minut, až fazole změknou. Po 30 minutách vyjměte bylinky.
-
Jakmile jsou fazole měkké, vyjměte guanciale, osolte a opepřete. Zhruba třetinu fazolí odeberte a rozmixujte ponorným mixérem dohladka a vlijte zpět k fazolím. Získáte tak silnou a hutnou polévku.
-
Rozdělte ji na talíře, zakápněte olejem, posypte lístky tymiánu a podle chuti strouhaným pecorinem.
Fazolová polévka s vepřovými nožičkami 2
Zdroj: Marek Bartoš / Italská kuchyně
Fazolová polévka s vepřovými nožičkami 2
Zdroj:
Marek Bartoš / Italská kuchyně