Suroviny
- fazole borlotti 250 g
- vepřové nožičky 1 kg
- vinný ocet 1 lžička
- malá šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- čerstvý tymián nebo majoránka 2 snítky
- panenský olivový olej 8 lžic
- slanina guanciale 50 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- pár lístků tymiánu k podávání
- sýr pecorino k podávání 40 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Den předem, alespoň na 10 hodin, namočte fazole do velkého množství vody.
- Vepřové nožičky vařte v osolené vodě s vinným octem doměkka, dokud se nezačnou rozpadat na kousky, trvá to zhruba 2 hodiny. Vodu slijte a nožičky nechte vychladnout. Oberte je, maso a kůži nakrájejte na nudličky.
- Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tymián nebo majoránku obvažte kuchyňským provázkem, půjdou snáze vyjmout. V hrnci rozehřejte 6 lžic oleje, vsypte šalotku, česnek, bylinky a guanciale a restujte dozlatova. Fazole sceďte, vsypte do hrnce k šalotce a přidejte rajčatový protlak a vroucí vodu tak, aby pokryla fazole. Vsypte maso a kůži a vařte 40 minut, až fazole změknou. Po 30 minutách vyjměte bylinky.
- Jakmile jsou fazole měkké, vyjměte guanciale, osolte a opepřete. Zhruba třetinu fazolí odeberte a rozmixujte ponorným mixérem dohladka a vlijte zpět k fazolím. Získáte tak silnou a hutnou polévku.
- Rozdělte ji na talíře, zakápněte olejem, posypte lístky tymiánu a podle chuti strouhaným pecorinem.
Fazolová polévka s vepřovými nožičkami 2 Zdroj: Marek Bartoš / Italská kuchyně