Suroviny
- fazole (borlotti) 250 g
- vepřové nohy 1 kg
- vinný ocet 1 lžička
- šalotka (malá ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- tymián (čerstvý nebo majoránka) 2 snítky
- olivový olej (panenský ) 8 lžic
- slanina (guanciale) 50 g
- rajský protlak 2 lžíce
- tymián (k podávání) pár lístků
- sýr pecorino (k podávání) 40 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Den předem, alespoň na 10 hodin, namočte fazole do velkého množství vody.
- Vepřové nožičky vařte v osolené vodě s vinným octem doměkka, dokud se nezačnou rozpadat na kousky, trvá to zhruba 2 hodiny. Vodu slijte a nožičky nechte vychladnout. Oberte je, maso a kůži nakrájejte na nudličky.
- Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Tymián nebo majoránku obvažte kuchyňským provázkem, půjdou snáze vyjmout. V hrnci rozehřejte 6 lžic oleje, vsypte šalotku, česnek, bylinky a guanciale a restujte dozlatova. Fazole sceďte, vsypte do hrnce k šalotce a přidejte rajčatový protlak a vroucí vodu tak, aby pokryla fazole. Vsypte maso a kůži a vařte 40 minut, až fazole změknou. Po 30 minutách vyjměte bylinky.
- Jakmile jsou fazole měkké, vyjměte guanciale, osolte a opepřete. Zhruba třetinu fazolí odeberte a rozmixujte ponorným mixérem dohladka a vlijte zpět k fazolím. Získáte tak silnou a hutnou polévku.
- Rozdělte ji na talíře, zakápněte olejem, posypte lístky tymiánu a podle chuti strouhaným pecorinem.
Fazolová polévka s vepřovými nožičkami 2 Zdroj: Marek Bartoš / Italská kuchyně