Suroviny
- žampiony 150 g
- mrkev 1 ks
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bílé fazole 150 g
- dýně 200–300 g
- rajčatový protlak 1 lžíce
- koření ras-al-hanout (nebo 1 lžička koření 5 vůní, nebo 1/2 lžičky římského kmínu) 1 lžička
- vývar (zeleninový nebo kuřecí) 1,5 l
- petrželka
- olivový olej
- sůl
- pepř
- bobkový list 1–2 ks
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy:
- Fazole namočte přes noc. Šalotku, česnek a mrkev oloupejte a poté pokrájejte. Šalotku a česnek najemno a mrkev na půlkolečka.
- V hrnci rozpusťte lžíci másla, přidejte 1–2 lžíce olivového oleje, vsypte pokrájenou šalotku a na mírném ohni ji restujte.
- Poté přidejte pokrájený česnek a vše další minutu restujte. K šalotce a česneku vhoďte rajčatový protlak, koření a krátce osmahněte.
- Vsypte namočené fazole, které jste předtím scedili, zalijte vývarem, osolte, vhoďte bobkový list, přiveďte vše k varu a na mírném ohni vařte, dokud fazole nebudou skoro uvařené.
- Poté do polévky přidejte bulgur, pokrájené žampiony a dýni. Znovu vše přiveďte k varu a povařte dalších 10–15 minut.
- Polévku ochutnejte a popřípadě dochuťte solí, pepřem a nakonec přidejte pokrájenou zelenou petrželku.
Pusťte si videorecept na klasickou čočkovou polévku:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo další fazolové recepty: