Pesto lze připravit z různých druhů bylinek a zeleniny
Zdroj: iStock
Pesto lze připravit z různých druhů bylinek a zeleniny
Zdroj:
iStock
Pesto je svěží a výrazná omáčka, která má původ v italské kuchyni, konkrétně v oblasti Ligurie. Nejznámější je tradiční pesto alla genovese z bazalky, piniových oříšků, česneku, parmazánu a olivového oleje. Dnes se však pod pojmem "pesto" rozumí široká škála omáček, které využívají různé druhy bylinek, zeleniny, oříšků či sýrů. Jejich výhodou je jednoduchá příprava, skvělá chuť a všestranné využití.
Druhy pesta, které můžete vyzkoušet
Kromě klasického bazalkového pesta můžete vyrobit i tyto zajímavé varianty:
-
Koriandrové pesto – s orientálním nádechem, skvělé k rybám nebo do salátů
-
Pesto z rukoly – lehce štiplavé, výborné k těstovinám nebo pečenému masu
-
Pesto z medvědího česneku – výrazné a sezónní
-
Pesto z ředkvičkových listů – udržitelná volba, která zužitkuje celou zeleninu
-
Křenové pesto – pikantní a skvělé například k uzenému masu či do pomazánek
-
Pesto ze sušených rajčat (pesto rosso) – syté a výrazné, ideální do těstovin nebo jako pomazánka
Pesto je mimořádně univerzální. Můžete ho:
-
zamíchat do těstovin, gnocchi nebo rizota
-
natřít na tousty, chléb nebo focacciu
-
použít jako marinádu na maso či ryby
-
přimíchat do dipů, pomazánek nebo do jogurtu jako zálivku
-
ochutit jím grilovanou zeleninu nebo ho přidat na pizzu či do sendvičů
Připravte klasické bazalkové pesto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bazalkové pesto alla Genovese – Janovské pesto podle tradičního receptu
Vyzkoušejte nové nápady na pesta z netradičních surovin
Křenové pesto
Ingredience:
-
čerstvý nastrouhaný křen – 120 g
-
100% přírodní jablečná šťáva – 30 g
-
čerstvá hladkolistá petržel – 20 g
-
pražená slunečnicová semínka – 15 g
-
extra panenský olivový olej – 10 g
-
čerstvá citronová šťáva – 3 g (cca 1 lžička)
-
mořská sůl – 2 g
Postup:
-
Slunečnicová semínka lehce opražte na suché pánvi dozlatova a nechte vychladnout.
-
Křen nastrouhejte najemno (doporučujeme pracovat v dobře větraném prostoru).
-
Všechny ingredience vložte do mixéru nebo použijte tyčový mixér.
-
Mixujte do hladkého, ale lehce strukturovaného pesta. Ochutnejte a případně dolaďte solí nebo citronem podle své chuti.
-
Pesto přendejte do sterilizované sklenice a povrch zalijte tenkou vrstvou olivového oleje.
PRIMA TIP: Skvělé k uzenému masu, rybám, pečené zelenině nebo sýrům. Můžete vmíchat do zakysané smetany či jogurtu jako ostrý dip. Výborné i do zapékaných sendvičů nebo wrapů.
Pod značkou Květuščina zahrádka můžete ochutnat různá pesta na topince
Zdroj: iStock
Pod značkou Květuščina zahrádka můžete ochutnat různá pesta na topince
Zdroj:
iStock
Pesto z ředkvičkových listů
Ingredience:
-
čerstvé listy z 1 svazku ředkviček (dobře omyté, ideálně bio nebo domácí)
-
1 stroužek česneku
-
30 g slunečnicových semínek
-
30 g strouhaného sýra (parmazán nebo Gran Moravia)
-
80 ml olivového oleje
-
sůl, pepř
Postup:
-
Vše rozmixujte v mixéru do požadované konzistence.
-
Pesto je lehce pikantní a perfektní do pomazánek nebo těstovin, ale i na topinky.
Ředkvičkové pesto má příjemně štiplavou chuť
Zdroj: iStock
Ředkvičkové pesto má příjemně štiplavou chuť
Zdroj:
iStock
Koriandrové pesto
Ingredience:
-
1 velký svazek čerstvého koriandru
-
1 stroužek česneku
-
40 g kešu ořechů nebo mandlí
-
50 g parmazánu
-
80–100 ml olivového oleje
-
šťáva z ½ limetky
-
½ červené chilli papričky (nemusí být)
-
sůl, pepř
Postup:
-
Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte téměř dohladka. Pokud je pesto příliš husté, přidejte ještě trochu oleje nebo pár kapek vody.
-
Skvělé do asijských pokrmů, ale i jako alternativa klasického pesta. Perfektně se hodí třeba na grilované ryby.
Uchování pesta
Pesto klasicky zavařovat nelze – obsahuje sýr a čerstvé bylinky, které by se při vysoké teplotě znehodnotily. Místo toho můžete vyzkoušet tento šetrný způsob:
-
Sterilujte sklenice – vyvařte je 10 minut ve vodě nebo zahřejte na 100 °C v troubě.
-
Do sklenic naplňte pesto, nechte 1 cm volného místa.
-
Na povrch pesta nalijte tenkou vrstvu olivového oleje – funguje jako konzervant a chrání pesto před vzduchem.
-
Zavřete, uložte do lednice – takto vydrží až 2–3 týdny.
Zmrazení pesta
Tento způsob je nejlepší pro uchování většího množství:
-
Rozdělte pesto do tvořítek na led nebo malých kelímků.
-
Zamrazte a poté přesuňte kostky do uzavíratelného sáčku, který popište (druh pesta a datum). Uchovávejte až 3–4 měsíce.
-
Pesto si tak můžete kdykoli přihodit do pánve nebo nechat rozmrznout třeba do jogurtové zálivky.
PRIMA TIP: Nesolte pesto při přípravě příliš, mražením se chuť může zvýraznit.
Zdroj: autorský text, www.the-pasta-project.com, www.thespruceeats.com