Vše o pestu: Známé i neznámé druhy, využití a 3 originální recepty na netradiční varianty

Pesto je svěží a výrazná omáčka, která má původ v italské kuchyni, konkrétně v oblasti Ligurie. Nejznámější je tradiční pesto alla genovese z bazalky, piniových oříšků, česneku, parmazánu a olivového oleje. Dnes se však pod pojmem "pesto" rozumí široká škála omáček, které využívají různé druhy bylinek, zeleniny, oříšků či sýrů. Jejich výhodou je jednoduchá příprava, skvělá chuť a všestranné využití.

Druhy pesta, které můžete vyzkoušet

Kromě klasického bazalkového pesta můžete vyrobit i tyto zajímavé varianty:

  • Koriandrové pesto – s orientálním nádechem, skvělé k rybám nebo do salátů
  • Pesto z rukoly – lehce štiplavé, výborné k těstovinám nebo pečenému masu
  • Pesto z medvědího česneku – výrazné a sezónní
  • Pesto z ředkvičkových listů – udržitelná volba, která zužitkuje celou zeleninu
  • Křenové pesto – pikantní a skvělé například k uzenému masu či do pomazánek
  • Pesto ze sušených rajčat (pesto rosso) – syté a výrazné, ideální do těstovin nebo jako pomazánka

Pesto je mimořádně univerzální. Můžete ho:

  • zamíchat do těstovin, gnocchi nebo rizota
  • natřít na tousty, chléb nebo focacciu
  • použít jako marinádu na maso či ryby
  • přimíchat do dipů, pomazánek nebo do jogurtu jako zálivku
  • ochutit jím grilovanou zeleninu nebo ho přidat na pizzu či do sendvičů

Připravte klasické bazalkové pesto podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Bazalkové pesto alla Genovese – Janovské pesto podle tradičního receptu

Vyzkoušejte nové nápady na pesta z netradičních surovin

Křenové pesto

Ingredience:

  • čerstvý nastrouhaný křen – 120 g
  • 100% přírodní jablečná šťáva – 30 g
  • čerstvá hladkolistá petržel – 20 g
  • pražená slunečnicová semínka – 15 g
  • extra panenský olivový olej – 10 g
  • čerstvá citronová šťáva – 3 g (cca 1 lžička)
  • mořská sůl – 2 g

Postup:

  1. Slunečnicová semínka lehce opražte na suché pánvi dozlatova a nechte vychladnout.
  2. Křen nastrouhejte najemno (doporučujeme pracovat v dobře větraném prostoru).
  3. Všechny ingredience vložte do mixéru nebo použijte tyčový mixér.
  4. Mixujte do hladkého, ale lehce strukturovaného pesta. Ochutnejte a případně dolaďte solí nebo citronem podle své chuti.
  5. Pesto přendejte do sterilizované sklenice a povrch zalijte tenkou vrstvou olivového oleje.
PRIMA TIP: Skvělé k uzenému masu, rybám, pečené zelenině nebo sýrům. Můžete vmíchat do zakysané smetany či jogurtu jako ostrý dip. Výborné i do zapékaných sendvičů nebo wrapů.

Pesto z ředkvičkových listů

Ingredience:

  • čerstvé listy z 1 svazku ředkviček (dobře omyté, ideálně bio nebo domácí)
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 30 g strouhaného sýra (parmazán nebo Gran Moravia)
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vše rozmixujte v mixéru do požadované konzistence.
  2. Pesto je lehce pikantní a perfektní do pomazánek nebo těstovin, ale i na topinky.

Koriandrové pesto

Ingredience:

  • 1 velký svazek čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g kešu ořechů nebo mandlí
  • 50 g parmazánu
  • 80–100 ml olivového oleje
  • šťáva z ½ limetky
  • ½ červené chilli papričky (nemusí být)
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte téměř dohladka. Pokud je pesto příliš husté, přidejte ještě trochu oleje nebo pár kapek vody.
  2. Skvělé do asijských pokrmů, ale i jako alternativa klasického pesta. Perfektně se hodí třeba na grilované ryby.

Uchování pesta

Pesto klasicky zavařovat nelze – obsahuje sýr a čerstvé bylinky, které by se při vysoké teplotě znehodnotily. Místo toho můžete vyzkoušet tento šetrný způsob:

  1. Sterilujte sklenice – vyvařte je 10 minut ve vodě nebo zahřejte na 100 °C v troubě.
  2. Do sklenic naplňte pesto, nechte 1 cm volného místa.
  3. Na povrch pesta nalijte tenkou vrstvu olivového oleje – funguje jako konzervant a chrání pesto před vzduchem.
  4. Zavřete, uložte do lednice – takto vydrží až 2–3 týdny.

Zmrazení pesta

Tento způsob je nejlepší pro uchování většího množství:

  1. Rozdělte pesto do tvořítek na led nebo malých kelímků.
  2. Zamrazte a poté přesuňte kostky do uzavíratelného sáčku, který popište (druh pesta a datum). Uchovávejte až 3–4 měsíce.
  3. Pesto si tak můžete kdykoli přihodit do pánve nebo nechat rozmrznout třeba do jogurtové zálivky.
PRIMA TIP: Nesolte pesto při přípravě příliš, mražením se chuť může zvýraznit.

Zdroj: autorský text, www.the-pasta-project.com, www.thespruceeats.com

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty