Pesto
- medvědí česnek (listy) 40 g
- lískové ořechy (nebo jiné ořechy) 35 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- česnek 1–2 stroužky
- strouhaný parmazán (nebo lahůdkové droždí pro vegany) 2–3 lžíce
- extra virgin olivový olej 65 g–125 g
- sůl
Věnec
- hladká mouka 320 g + na poprášení
- sušené droždí 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- voda (vlažná) 250 ml
- olivový olej (nebo rozpuštěné máslo) 2 lžíce + na vytření mísy
- pesto 150 g
- polotvrdý sýr (nastrouhaný, na posypání) 3 lžíce
- křepelčí vajíčka (na posypání)
- cherry rajčata (na posypání)
- lískové ořechy (na posypání)
Postup přípravy
Pesto:
- Zelené lístky dobře opláchněte a osušte rozložené na utěrce. Chcete-li, můžete ořechy napřed krátce nasucho opražit, pesto bude mít výraznější chuť.
- Klasicky se pesto drtí a roztírá v hmoždíři, ale dnes dáme přednost robotu s nožovým nástavcem. Všechny přísady vyjma oleje mixujte při střední rychlosti. Pak začnete tenkým pramínkem zašlehávat olej, až bude v pestu zcela zapracovaný. Mixujte nejlépe pulzy a je-li třeba, stírejte pesto ze stěn nádoby.
- Pesto ochutnejte a případně osolte.
Věnec:
- V míse promíchejte mouku, droždí a sůl. Do vody vmíchejte olej nebo rozpuštěné máslo. V mouce udělejte důlek, vlijte vodu s olejem a prsty dobře promíchejte. Vypracujte měkké těsto a pak ho 5 minut dobře hněťte, až bude hladké a pružné.
- Těsto přesuňte do olejem vymazané mísy a tu přetáhněte fólií. Nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, cca 1 hodinu. Pak těsto promačkejte, abyste vypudili vzduch, a 1 minutu ho hněťte.
- Na moukou poprášené ploše ho rozválejte na obdélník, který rukama zarovnejte. Doprostřed vyklopte pesto (budete ho potřebovat asi 150 g) a rozetřete ho téměř k okrajům.
- Těsto pevně stočte z delší strany a okraje pevně přimáčkněte k sobě. Po délce rozkrojte na dvě poloviny a otočte je, aby byla náplň nahoru. Horní okraje smáčkněte k sobě a ze dvou kusů stočte cop – přehazujte z jedné strany na druhou.
- Přesuňte do kulaté koláčové formy, stočte a konce přimáčkněte co nejvíc k sobě. Formu přikryjte a věnec nechte asi půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 220 °C. Chcete-li, posypte věnec sýrem.
- Vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut dozlatova. Nechte ho 5 minut chladnout ve formě a pak přesuňte na mřížku k dochladnutí. Nakonec ho můžete ještě ozdobit oříšky a cherry rajčaty.
PRIMA TIP: Věnec vydrží ve vzduchotěsné nádobě 1 den, v ledničce až 3 dny. Před podáváním ho můžete krátce prohřát v troubě. Hotové těsto můžete nechat v chladu kynout do druhého dne, s těstem se bude ještě lépe pracovat. Používáte-li klasické droždí, nechte ho napřed rozdrobené vzejít ve vlažné vodě a pak teprve zapracujte do mouky. Podle toho, jakou mouku používáte, budete možná potřebovat méně nebo naopak více vody.

Vyzkoušejte také jarní nádivku se zeleným lupením podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Velikonoční nádivka se zeleným lupením a uzeným masem
