Knedlíčky
- strouhanka 1 hrnek
- strouhaný parmazán 1 hrnek
- sušená petrželka 2 lžíce
- Bazalkové pesto 2 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžičky
- mleté maso (drůbeží) 750 g
Vývar a dokončení
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (větší) 1 ks
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- kuřecí vývar 1,5 litru
- voda 750 ml
- parmazán (kůrky) 2–3 kusy
- těstoviny (drobné) 1 hrst
- Bazalkové pesto 3 lžíce
- listový špenát (nebo kadeřávek) 2–3 hrsti
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a doprostřed umístěte mřížku. Plech vyložte alobalem a ten postříkejte olejovým sprejem nebo potřete vrstvičkou oleje. Nebo použijte papír na pečení.
- V míse vidličkou promíchejte strouhanku, parmazán, petrželku, pesto a sušený česnek, aby byly rovnoměrně promísené. Pak přidejte mleté maso a promíchejte, aby se směs spojila. Nemusíte směs příliš zpracovávat, aby knedlíčky zůstaly vzdušné. Lžící oddělujte kousky a vyvalujte kuličky, které v rozestupech klaďte na připravený plech. Měli byste mít okolo 30 knedlíčků. Pečte je asi 20 minut, až budou opečené a pevné.
- Zatímco se knedlíčky pečou, rozehřejte ve velkém silnostěnném kastrolu olej a vsypte nakrájenou cibuli. Při střední teplotě ji smažte asi 5 minut, pak přidejte papriku, vlijte vývar a vodu a přidejte kůrky z parmazánu. Vařte asi 15 minut.
- Vsypte těstoviny a vařte je podle pokynů na obalu, asi 3 minuty před dovařením těstovin přidejte do polévky pesto, překrájenou listovou zeleninu a knedlíčky. Před podáváním vyndejte kůrky parmazánu, polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte s případným dalším nastrouhaným parmazánem k dochucení.
PRIMA TIP: Žádná italská hospodyně ani žádný italský šéfkuchař nikdy nevyhodí kůrky od parmazánu. Nedají se sice už nastrouhat ani jen tak sníst, ale je v nich koncentrováno tolik chuti, že se dají – vyvařit. A i z pár kousků vznikne jako kouzlem fantastický vývar. Jen tak mimochodem, ani vyvařené kousky žádná italská hospodyně ani italský šéfkuchař nevyhodí, ale smlsnou si na nich někde v koutku jako na báječné lahůdce.
Vyzkoušejte i další recepty na báječné husté polévky
Další inspiraci najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH