Nejznámější je pesto janovské - což je kombinace čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmazánu. Je výtečné na těstoviny, ale můžete jím třeba naplnit masové rolády nebo přidat lžíci do zeleninové polévky minestrone.
Pesto ale můžete připravit i z jiných bylinek, například z pažitky, medvědího česneku, koriandru nebo petržele. Skvělé je i pesto z rukoly, špenátu, chřestu nebo jarních cibulek. Pesto jde překvapivě připravit i z mrkvové natě, která má výraznou kořeněnou chuť. Stejně jako se dá variovat s bylinkami, jde to i s dalšími ingrediencemi. Do pest se dají využít vlašské ořechy, mandle, kešu nebo pistácie, místo parmazánu zkuste třeba pecorino z ovčího mléka.
Kromě "zelených" pest se připravují i pesta ze sušených rajčat, z chilli nebo houbová pesta. Ve všech případech je potřeba načatou skleničku zalít olejem, aby se k pestu nedostal vzduch, čímž se prodlužuje trvanlivost. Malé porce můžete také zmrazit v tvořítkách na led.