Těsto
- hladká mouka (ideálně typ 00) 500 g + na poprášení
- sůl (jemná) 1 lžička
- sušené droždí 8 g (2 lžičky)
- voda (teplá) 338 g
- olivový olej 1 lžíce
Náplň
- mozzarella (nastrouhaná) 250 g
- mortadela 12 koleček
- ricotta 200 g
Pesto
- pistácie (vyloupané, nesolené) 50 g
- olivový olej 60 ml
- česnek 1 malý stroužek
- sýr pecorino (nastrouhaný) 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V míse nebo nádobě robotu promíchejte mouku, sůl a droždí. Vmíchejte vodu a olej, až vznikne hrubé těsto. Vyklopte ho na pomoučenou plochu.
- Těsto nejprve hněťte hranou dlaně, odtlačujte ho směrem od sebe. Shrňte ho do koule a pak ještě nejméně 8 minut hněťte, až bude hebké, hladké a pružné (v robotu při nízké rychlosti asi 8 minut).
- Těsto rozdělte na 3 stejné kusy a pomoučenýma rukama každý vytvarujte jako kouli, složte ho jakoby do sebe. Na pomoučené pracovní ploše zakápněte každou kouli troškou olivového oleje, pak přikryjte navlhčenou čistou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout, až zdvojnásobí objem, 45 minut až 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na nejvyšší teplotu a umístěte do ní pizza kámen, máte-li. Pokud ne, použijte plech. Předehřívejte asi 45 minut až 1 hodinu. Mezitím si připravte pesto, všechny přísady rozmixujte.
- Těsto roztlačte na placku, posypte nastrouhaným sýrem, položte kolečka salámu a posypte kousky ricotty. Opatrně přesuňte na pizza kámen nebo plech a pečte asi 6 minut, až těsto zezlátne.
- Opatrně vyndejte z trouby, zakapejte pistáciovým pestem, nakrájejte a podávejte.
Připravte domácí kunyté těsto na pizzu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Tak trochu jiná pizza... Vyzkoušejte netradiční jídla inspirovaná klasickou pizzou