Suroviny
- špagety 500 g
- zelený chřest (1 svazek) 500 g
- slunečnicová semínka (opražené) 2 hrsti
- parmezán 100 g
- anglická slanina 100 g
- jarní cibulka (bílá + fialová) 2 ks
- černé olivy 2 hrsti
- olivový olej 50 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
- Očistěte chřest (zelený stačí jen odstranit zdřevnatělé konce). Z chřestu nejprve odkrojte špičky, dejte si je stranou. Poté chřest nakrájejte na menší kousky.
- V rendlíku přiveďte vodu k varu. Vedle si připravte druhý rendlík nebo misku s ledem a studenou vodou. Dejte vařit vodu na špagety a uvařte je dle návodu na obalu.
- Špičky chřestu uvařte zvlášť, stačí 3 minuty. Poté je rychle zchlaďte v ledové vodě (zůstanou krásně zelené), nechte si je stranou na ozdobu. Zbylý chřest vařte asi 5 minut (ve stejné vodě, ve které se vařily špičky).
- Přendejte do nádoby od tyčového mixéru. Přidejte nasucho opražená slunečnicová semínka a tři čtvrtiny nastrouhaného parmezánu, trošku olivového oleje a rozmixujte v chřestové pesto. Dochuťte solí a pepřem.
- Na pánvi nasucho opražte nadrobno nakrájenou slaninu s nasekanou jarní cibulkou dozlatova. Vmíchejte chřestové pesto, promíchejte s uvařenými špagetami (podle potřeby přidejte vodu ze špaget), dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře, ozdobte špičkami z chřestu, olivami a ještě můžete přidat parmezán.
A kdo chce, může si podle videoreceptu uvařit další špagety:
Kompletní recept najdete ZDE: Milánské špagety s mletým masem
Nebo vyzkoušejte další špagety: