Suroviny
- brambory (větší) 4 ks
- česnek 10 stroužků
- cibule 1 ks
- voda (nebo zeleninový vývar) 1 l
- máslo
- bobkový list
- nové koření 2 kuličky
- vejce 1 ks
- kmín
- majoránka
- petržel (nebo libeček)
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Uvařte si tuto báječnou česnečku podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- V hrnci na másle lehce osmažte nakrájenou cibuli. Zalijte ji vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte vařit na malé kostičky nakrájené brambory s kmínem, bobkovým listem a novým kořením.
- Jakmile cibule trochu povolí, přidejte na plátky nakrájený česnek (5 stroužků). Zbytek česneku prolisujte a přidejte v poslední minutce vaření, aby si zachoval co nejvíc vitamínů a výrazné chuti.
- Ochucujte podle potřeby majoránkou, petrželí nebo libečkem, pepřem a solí. Na závěr, jakmile vypnete sporák, přidejte prolisovaný česnek a 1 rozšlehané vejce.
Proč je česnek tak skvělý?
- má příznivý vliv na zdraví
- obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, jód nebo třeba selen
- podporuje látkovou výměnu, hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu
- zahání stres, snižuje krevní tlak nebo riziko rakoviny
- prospívá srdci, čistí cévy a ničí parazity žijící ve střevech
- mimo jiné působí proti nadýmání a kornatění tepen
- účinkuje při nachlazení, chřipce a bolestech v krku
Nedáte na polévky dopustit? Není divu, skvěle zaženou malý i velký hlad a v české kuchyni jsou prostě nezastupitelné. Třeba naše milionová polévka nebo celý výběr českých a moravských polévek? Tomu se nedá odolat!
Vyzkoušejte i báječnou milionovou polévku z kořenové zeleniny s vejcem a krupičkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE