Český křen se vrátil na naše pole a právě proběhla jeho první sklizeň. Víme, jak chutná, i kde ho koupíte

Ve středu 8. listopadu byla slavnostně zahájena první velká sklizeň českého křenu. Tato událost představuje historický okamžik, kdy se tato tradiční česká zelenina vrací nejen na domácí pole, ale také do české kuchyně ve významném množství a špičkové kvalitě. Naprostá většina křenu byla totiž až doposud do ČR dovážena ze zahraničí, i přestože se jedná o typickou českou zeleninu s velkou tradicí.

„Velmi vítám, že je u nás opět na větší ploše tato rostlina, která se dříve v Čechách a na Moravě tradičně pěstovala. Bylo by dobře, kdyby se podařilo obnovovat pěstování i dalších plodin, kterým se v našich podmínkách dařilo. Tím bychom pomohli zvýšit naši soběstačnost. Společnost Český chřest by mohla být v tomto vzorem, pomohla vrátit na naše pole chřest a nyní i křen,“ uvedl při slavnostním zahájení této historické sklizně ministr zemědělství Marek Výborný.

„Český křen vždy patřil na tuzemská pole, do našich zahrad a také do české kuchyně – vnímám proto jeho návrat jako pozitivní znamení, jako naději, že tomu tak bude i nadále. Pro mne, jako zástupkyni českých pěstitelů, je to také symbol naděje, že české zelinářství umí najít svou cestu k českým spotřebitelům a že česká zelenina bude mít na českých polích vždy své místo,“ řekla předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika Nebeská.

Již v březnu tohoto roku hostínská farma dodala svůj vůbec první křen velkoobchodnímu řetězci makro ČR, který jej jako první v rámci své iniciativy České pole nabízel úspěšně domácím gastro profesionálům. Nyní si ale díky první velké sklizni budou moci český křen zakoupit poprvé i běžní spotřebitelé. „Máme velkou radost, že se za pomoci Iniciativy ČESKÉ POLE podařilo podpořit hostínskou farmu a společně přinést Čechům na talíře pravý český křen. Po kompletní sklizni se mezi zákazníky z řad gastronomie jen zaprášilo. Sbíráme pouze pozitivní zpětnou vazbu na kvalitu i chuť křene a moc se těšíme na další sklizeň, kterou budeme opět nabízet pod značkou METRO Chef,“ dodal Martin Čivrný, vedoucí komunikace společnosti makro ČR.

Křen a jeho pěstování

Tato první velkosklizeň českého křenu po 33 letech představuje zásadní krok k osamostatnění českého trhu s křenem, který dosud z drtivé většiny závisel na dovozech, zejména z Maďarska. Český chřest pěstuje křen v režimu Integrované produkce zeleniny (IPZ), což znamená nadstandardní šetrnost k životnímu prostředí.

Výhody domácího křenu

Domácí křen nabízí mnoho výhod. Má výrazně bohatší chuť než dovozový křen, což znamená, že lidé mohou užít méně křenu, a přesto dosáhnout výrazné chuti. Navíc má tento křen nižší obsah reziduálních pesticidů a hnojiv ve srovnání s dovozem. Mělnický křen z Českého chřestu se pěstuje méně intenzivně než v zahraničí, což přispívá k lepší kvalitě a zdravějšímu produktu.

Sklizeň a dostupnost

Z letošních 15 hektarů se očekává hrubá sklizeň až 150 tun křenu. Podzimní sklizeň bude k dispozici na trhu od listopadu až do konce února. Poté bude následovat další sklizeň křenu – toho, který je ponechán v přírodním skladu – tzn. dozrává přímo v zemi. Tento křen bude k dispozici až do další podzimní sklizně, což zajistí nepřetržitý přísun křenu po celý rok.

Zájem řetězců a cena

Zájem o Mělnický křen projevují i různé obchodní řetězce, přičemž cena je srovnatelná s dovozem, i přes výrazně větší kvalitu domácího produktu. Tato změna otevírá nové možnosti pro spotřebitele a zároveň podporuje domácí pěstování křenu, což má pozitivní vliv na životní prostředí i místní ekonomiku. Koupit si jej zákazníci budou moci opět v řetězci makro ČR, nově pak i široká veřejnost v řetězcích Billa, Lidl, Tesco, Globus a Albert.

Ochutnejte křenové bramboráčky podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Mělnický křen od Českého chřestu je novou nadějí pro českou kuchyni a spotřebitele, kteří si mohou nyní užít výjimečnou chuť a kvalitu této tradiční české zeleniny bez nutnosti spoléhat se na dovozy ze zahraničí.

O křenu

Křen (Armoracia rusticana) je tradiční česká rostlina, známá svým výrazným a pikantním aroma. Díky svým překvapivým blahodárným vlastnostem bývá po právu nazýván českým ženšenem. Podle řady zdrojů může podporovat krevní oběh a zvyšováním prokrvení snížit i krevní tlak. V malých dávkách podporuje trávení, žaludeční i střevní činnost stimulací trávicích šťáv.

Díky obsahu fenolických sloučenin je také významným zdrojem antioxidantů – podle některých dokonce větším než řada látek, které se uměle přidávají do potravin kvůli oxidační ochraně. Ve srovnání s jinou zeleninou obsahuje křen těchto polyfenolů mnohem více (téměř dvakrát více než brokolice, třikrát více než mrkev a téměř pětkrát více než růžičková kapusta).

Chcete si s křenem něco uvařit? Vyzkoušejte plněná vejce podle tohoto videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa. Obsahuje třikrát větší množství vitaminu C než citron a pouhé tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.

Zdroj: TZ; zdroj foto: František Ortmann

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty