Suroviny
- uzené maso 300 g
- voda 1,5 litru
- bobkový list 1 ks
- nové koření 4 kuličky
- celý pepř 8 kuliček
- sušené houby 1 hrst
- sádlo 20 g
- uzená slanina 150 g
- cibule 120 g
- česnek 1 větší stroužek
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- hokkaidó (dýně) 400 g
- bílé kysané zelí 300 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- zakysaná smetana 4 lžíce
Postup přípravy
Uzené maso zalijte 1,5 litrem vody, přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Vařte asi 60 minut doměkka. Maso vyjměte, nakrájejte na malé kousky a dejte stranou. Vývar přeceďte. Sušené houby zalijte vroucí vodou, nechte 30 minut stát.
V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Jakmile cibule začne zlátnout, přidejte nasekaný česnek, krátce osmahněte, zaprašte sladkou paprikou a ihned zalijte vývarem.
Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a houby i s vodou z namáčení. Osolte a vařte, dokud dýně nezměkne do poloměkka. Kysané zelí propláchněte, vymačkejte, pokrájejte a vmíchejte do polévky. Vařte, dokud dýně nezměkne.
Část zeleniny (hlavně dýni) odeberte, rozmixujte dohladka a vraťte do polévky pro zahuštění. Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte nakrájené uzené maso a podávejte s lžící zakysané smetany.
PRIMA TIP: Do zelňačky můžete kromě dýně přidat i kousky brambor nebo červené řepy – polévka tak získá ještě bohatší chuť i krásně sytou barvu. Pokud chcete extra hřejivou verzi, přidejte k paprice i špetku mletého chilli. Servírujte s čerstvě upečeným chlebem nebo slanými tyčinkami z listového těsta.
Vyzkoušejte také klasickou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou