Svatava Vašková / Coolinářka

Kapří hranolky s křenovým dipem

Moje hodnocení
3x

Specialita třeboňských rybářů je skvělou chuťovkou k pivu i hlavním chodem, pokud ji doplníte vařenými bramborami nebo celerovo-bramborovou kaší. Pusťte kapra do kuchyně i jindy než na Vánoce. Kombinace šťavnatého jemného masa v křupavém smaženém obalu vás okouzlí. 

2 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • filet z 1/2 kapra 500 g
  • česnek 1 stroužek
  • hladká mouka asi 100 g
  • škrobová moučka 2 lžíce
  • mletá sladká paprika 1 lžíce
  • mletý kmín 1 lžička
  • mletý zázvor 1 lžička
  • sušený tymián 1 lžička
  • sůl
  • rostlinný olej na smažení asi 500 ml

Postup přípravy

  1. Filet zbavte kostí, ty nejmenší vytáhněte pinzetou (dlaní přejeďte po mase v obou směrech). Kapra šupináče nemusíte stahovat z kůže, jen ho důkladně zbavte šupin. Kapr lysec má kůži houževnatější, raději ji stáhněte. Filet nakrájejte na 2cm proužky.
  2. Česnek oloupejte, podrťte, promíchejte s ½ lžičkou soli a pastou potřete kapra. Nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu, ale klidně přes noc.
  3. V misce promíchejte mouku se škrobem, kořením, tymiánem a špetkou soli.
  4. V širokém kastrolu rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje. Kapří proužky obalte ze všech stran v moučné směsi, zlehka ji oklepejte a kousky vložte do rozpáleného oleje tak, aby se nedotýkaly. Smažte asi 3 minuty, ryba se odlepí ode dna a půjde snadno otočit. Otočte ji a dosmažte dozlatova, zhruba 3 minuty.
  5. Smažené kapří hranolky vyjměte na papírové utěrky a nechte vsáknout přebytečný olej. Horké podávejte.

PRIMA TIP: Kapří hranolky doplňte křenovým dipem. Pikantní křen příjemně vyváží tučnost hranolků. Do zakysané smetany vmíchejte drcený stroužek česneku, nastrouhejte čerstvý křen a promíchejte. Je-li křen příliš ostrý, zjemněte ho strouhanou mrkví.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty