Suroviny
- filet z kapra (z 1/2 kapra) 500 g
- česnek 1 stroužek
- hladká mouka asi 100 g
- škrobová moučka 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- mletý kmín 1 lžička
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- sušený tymián 1 lžička
- rostlinný olej (na smažení) asi 500 ml
- sůl
Postup přípravy
- Filet zbavte kostí, ty nejmenší vytáhněte pinzetou (dlaní přejeďte po mase v obou směrech). Kapra šupináče nemusíte stahovat z kůže, jen ho důkladně zbavte šupin. Kapr lysec má kůži houževnatější, raději ji stáhněte. Filet nakrájejte na 2cm proužky.
- Česnek oloupejte, podrťte, promíchejte s ½ lžičkou soli a pastou potřete kapra. Nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu, ale klidně přes noc.
- V misce promíchejte mouku se škrobem, kořením, tymiánem a špetkou soli.
- V širokém kastrolu rozehřejte alespoň 3cm vrstvu oleje. Kapří proužky obalte ze všech stran v moučné směsi, zlehka ji oklepejte a kousky vložte do rozpáleného oleje tak, aby se nedotýkaly. Smažte asi 3 minuty, ryba se odlepí ode dna a půjde snadno otočit. Otočte ji a dosmažte dozlatova, zhruba 3 minuty.
- Smažené kapří hranolky vyjměte na papírové utěrky a nechte vsáknout přebytečný olej. Horké podávejte.
PRIMA TIP: Kapří hranolky doplňte křenovým dipem. Pikantní křen příjemně vyváží tučnost hranolků. Do zakysané smetany vmíchejte drcený stroužek česneku, nastrouhejte čerstvý křen a promíchejte. Je-li křen příliš ostrý, zjemněte ho strouhanou mrkví.
Kapří hranolky s křenovým dipem 2 Zdroj: Svatava Vašková