Suroviny:
- extra virgin olivový olej 60 ml + na dokončení
- červená cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- rozmarýn 1 snítka
- sůl
- chilli (vločky) 1/4 lžičky
- rajský protlak 2 lžíce
- bílé víno (suché) 120 ml
- cizrna (sterilovaná, scezená a propláchnutá) 400 g
- vývar 950 ml
- pepř
- baby špenát 100 g
- pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- těstoviny 250 g
- sýr pecorino 60 g + na dokončení
Postup přípravy:
Ve velkém kastrolu rozehřejte olej. Přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a po chvilce restování také na plátky pokrájený česnek a snítku rozmarýnu. Lehce osolte a za častého míchání restujte, dokud česnek nezměkne a nezezlátne (cca 2 minuty). Přisypte chilli vločky a za stálého míchání ještě chvíli restujte. Přidejte rajčatový protlak a míchejte cca 1 minutu.
Přilijte bílé víno a povařte, dokud se směs nezredukuje. Vypněte plamen, vyndejte větvičku rozmarýnu, přidejte třetinu množství cizrny a 240 ml vývaru a ponorným mixérem směs rozmixujte dohladka. Vmíchejte zbývající cizrnu, 710 ml vývaru, černý pepř a chvíli povařte. Podle chuti osolte.
Přisypte těstoviny a vařte, dokud nebudou uvařené al dente a tekutina se nezredukuje na konzistenci řidší omáčky. Konzistenci podle potřeby upravte přilitím vody nebo vývaru.
Odstavte z ohně, přidejte nastrouhaný sýr pecorino a špenátové listy a promíchejte. Podle chuti osolte, pokapejte olivovým olejem a posypte nastrouhaným sýrem.
Na podzim se hodí recepty na krémové těstoviny, třeba se sýrovou omáčkou podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Sýrová omáčka na těstoviny