Suroviny
- brambory 1 kg
- křen (čerstvý ) 6 cm
- mléko cca 100 ml
- hladká mouka cca 150 g
- sůl
- drcený kmín špetka
- vejce 2 ks
- česnek 6 stroužků
- majoránka 1 lžíce
- sádlo (nebo olej na smažení)
- olomoucké tvarůžky
- nakládaná zeleninová směs (k podávání)

Postup přípravy
- Brambory oškrábejte a nastrouhejte – polovinu nahrubo (pro nadýchaný objem) a polovinu najemno (pro dobrou soudržnost).
- Pokud se vám na dně mísy usadilo trochu vody, slijte ji, a do nastrouhaných brambor vmíchejte nastrouhaný křen, mouku, mléko, sůl, kmín, vejce, prolisovaný česnek a majoránku.
- Množství mouky a mléka regulujte tak, aby mělo těsto správnou hustotu – nemělo by se úplně roztéct po pánvi, ale mělo by se dát dobře rozetřít. Pokud nemáte problém s ochutnáváním syrového těsta, klidně to udělejte, díky tomu poznáte, zda je těsto dostatečně slané a výrazné.
- Na pánvi rozpalte olej. Do něj sběračkou lijte placičky o něco větší, než je průměr tvarůžku. Na každou placičku položte tvarůžek, mírně ho vmáčkněte do těsta a shora ho přelijte další vrstvou bramborového těsta. Smažte z obou stran dozlatova.
