Těsto
- hladká mouka 300 g
- rostlinný tuk 70 g
- bílý jogurt 150 g
- sůl 1 špetka
- žloutek 1 ks
Náplň
- jablka 400 g
- citronová šťáva 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- sušené třešně 50 g
- sušené brusinky 50 g
Dokončení
- bílek (na potření)
- moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy
Mouku prosejte a zpracujte s tukem, jogurtem, solí a žloutkem. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do fólie a nechte 40 minut odležet v chladu.
Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou. Promíchejte se skořicí.
Těsto rozválejte na plát, na dvě třetiny rovnoměrně rozložte jablka, posypte brusinkami a sušenými třešněmi. Sviňte do závinu a okraje dobře přitiskněte.
Závin přeneste na plech s pečicím papírem, potřete bílkem, propíchněte vidličkou a pečte při 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.
Před podáváním posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.
PRIMA TIP: Pokud chcete závin ještě voňavější, přidejte do náplně trochu nasekaných vlašských ořechů nebo pár kapek rumu – krásně zvýrazní chuť sušeného ovoce.

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také výtečný jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem