Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Moje hodnocení
0x

Není nic lákavějšího než vůně čerstvě upečeného závinu, která se line celým domovem. Tento recept spojuje šťavnatá jablka, jemně nakyslé brusinky a sladké sušené třešně v křehkém domácím těstě. Ideální dezert ke kávě, na slavnostní stůl i k odpolední pohodě s rodinou.

8 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Dokončení

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte a zpracujte s tukem, jogurtem, solí a žloutkem. Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zabalte do fólie a nechte 40 minut odležet v chladu.

  2. Jablka oloupejte, vykrájejte jádřince, nakrájejte na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou. Promíchejte se skořicí.

  3. Těsto rozválejte na plát, na dvě třetiny rovnoměrně rozložte jablka, posypte brusinkami a sušenými třešněmi. Sviňte do závinu a okraje dobře přitiskněte.

  4. Závin přeneste na plech s pečicím papírem, potřete bílkem, propíchněte vidličkou a pečte při 180 °C asi 45 minut. Nechte vychladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.

  5. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.

PRIMA TIP: Pokud chcete závin ještě voňavější, přidejte do náplně trochu nasekaných vlašských ořechů nebo pár kapek rumu – krásně zvýrazní chuť sušeného ovoce.

Vyzkoušejte také výtečný jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami

Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty

Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.

Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů