Suroviny
- Sumeček africký (filety z Rybí zahrady) 500 g
- cibule 1 ks
- hladká mouka 100 g
- vejce 2 ks
- červená řepa (uvařená) 150 g
- křen (čerstvý) 20 g
- citron 1 ks
- směs listových salátů (z Rybí zahrady) 300 g
- ocet 50 ml
- bílý chléb 4 plátky
- cukr krystal 100 g
- sušené rozinky 100 g
- červené víno 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- kopr (čerstvý)
- olivový olej
Postup přípravy
- Začněte očištěním syrové ryby, zbavte ji kostí a kůže. Následně ji rozmixujte v mixéru spolu s cibulí, vejcem, solí, pepřem a octem, dokud nedosáhnete hladké směsi. Tuto hotovou směs zabalte do fólie ve tvaru válečku, utáhněte ji a dejte vařit na páře po dobu 25 minut. Poté nechte vychladnout.
- Mezitím nakrájejte citron na plátky a na mírném plameni opékejte, přidejte 50 g cukru a nechte zezlátnout. Rozinky vařte spolu se zbylým cukrem a červeným vínem, dokud nezměknou.
- Salátové listy rozeberte na menší kousky a přidejte najemno nastrouhaný křen, poskládejte plátky rybí paštiky, opečený citron, uvařené rozinky, čerstvý kopr a uvařenou červenou řepu.
- Dobře zamíchejte a dochuťte solí, pepřem, případně cukrem a octem podle chuti.
PRIMA TIP: Podívejte se na stránky rybizahrada.cz, kromě surovin, které jsme využili v našem receptu, na něm najdete mnoho dalších druhů ryb i zeleniny. Doporučujeme vyzkoušet jejich fishboxy s předem připravenými recepty, které hravě zvládne připravit úplně každý.
Pro přípravu tohoto receptu jsme vybrali suroviny z Rybí zahrady, která za svůj mix salátů (z odrůd Dubared, Dubagold a Karminova) obdržela v roce 2022 prestižní ocenění Regionální potravina pro Středočeský kraj. Tyto saláty jsou nesmírně jemné, mají vynikající chuť a překvapí vás svou dlouhou čerstvostí. To vše díky inovativnímu způsobu, jakým jsou pěstovány.
V Rybí zahradě využívají technologii aquaponie, což je integrovaný systém produkce potravin spojující chov ryb s pěstováním rostlin v jednom recirkulačním systému. Rostliny čistí vodu pro ryby a ty jim na oplátku dodávají živiny. Aquaponie tak dokonale skloubí ryby a rostliny do vzájemně prospěšné symbiózy. Vytváří se uzavřený ekosystém, ve kterém se obě strany doplňují a podporují. Ryby jsou v Rybí zahradě chované s velkou péčí, proto jsme využili do salátu i filety ze sumečka afrického, který skvěle chutná a obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin.
Vyzkoušejte také delikátní paštiku z kuřecích jater s mandlemi a pomerančem podle Karolíny Kamberské