Suroviny
- olej 1 lžíce
- uzená slanina 150 g
- máslo 15 g
- červená cibule 2 ks
- brambory 650 g
- mrkev 1 ks
- uzené maso 150 g
- žampiony 150 g
- pórek 1/2 ks
- tymián (lístky) 2 snítky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce 4 ks
Historicky šlo o jídlo chudších vrstev – původně vzniklo právě ze zbytků, které se nakrájely na kostičky a společně opekly na pánvi. Název „pytt i panna“ v překladu znamená „drobnosti v pánvi“ a vystihuje podstatu celého receptu. Dnes se ale podává i v restauracích a obvykle se doplňuje smaženým vajíčkem nebo nakládanou řepou.
Postup přípravy
Ohřejte v pánvi olej, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a krátce opečte. Vhoďte máslo a nadrobno nakrájenou cibuli a restujte asi 5 minut. Vmíchejte brambory, mrkev a uzené maso nakrájené na kostky a opékejte dalších 10 minut.
Přidejte překrájené houby, nakrájený pórek a tymián. Restujte za občasného míchání ještě 10 minut.
Ochuťte solí a pepřem, vše promíchejte a orestujte dozlatova. Rozdělte směs na čtyři talíře, ke každé porci připravte volské oko a posypte lístky tymiánu nebo nasekanou hladkolistou petrželí.
Tipy na obměny a sezónní inspiraci:
Nahraďte uzené maso kuřecím, hovězím nebo rostlinnou alternativou, můžete použít i zbylé pečené, grilované nebo vařené maso.
Přidejte nakrájenou klobásu nebo špek pro výraznější chuť.
V létě můžete směs obohatit o cuketu či papriku, na podzim o dýni nebo kořenovou zeleninu.
Tradiční švédská verze se podává s nakládanou červenou řepou nebo okurkami, které dodají příjemnou kyselost. Vy se nebojte přidat kysané zelí, nakládané kyselé houby nebo červenou cibuli ve sladkokyselém nálevu.
Vyzkoušejte také klasické francouzské brambory podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka