Suroviny:
- brambory 700 g
- mléko 500 ml
- uzené maso 300 g
- sůl
- mletý kmín 1 lžička
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- droždí (sušené) 7 g
- vejce 2 ks
- česnek 3 stroužky
- majoránka 1 hrst + na ozdobu
- sádlo (na vymazání formy)
Postup přípravy:
Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich vodu. Polovinu dejte do misky a druhou polovinu povařte asi 5 minut ve 250 ml vroucího mléka. Pak nechte vychladnout.
Uzené maso nakrájejte na kostky a přidejte k syrovým bramborám. Osolte, přidejte kmín, obě mouky, sušené droždí a vejce. Ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.
Nakonec přidejte povařené brambory v mléce a podle potřeby přilévejte zbylé mléko. Vše pořádně propracujte v těsto a nechte asi 45 minut kynout.
Formu na pečení vymažte sádlem a vlijte do ní těsto. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 50 minut dozlatova. Hotový bác nechte zchladnout a před podáváním ozdobte majoránkou.
Další staročeský pokrm, který už brzy oceníte. Stačí si pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Staročeský kroupový kuba se sušenými houbami