Suroviny
- vepřová krkovice 6 plátků
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- tymián 6 snítek
- olej 3 lžíce
- červená cibule 2 ks
- bílé zelí (nakrouhané) 1 kg
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- červená jablka 2 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- jedlé kaštany (vařené nebo pečené) 200 g
- meruňkový džem 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- suché bílé víno 400 ml + 2 lžíce navíc
Postup přípravy
Maso osolte, opepřete a posypte částí tymiánu. V kastrolu, který lze vložit do trouby, na oleji opečte nasekanou cibuli. Přidejte zelí, zázvor a víno, promíchejte a duste, dokud zelí nezačne měknout. Vmíchejte jablka nakrájená na osminky a potřená citronovou šťávou, kaštany, 1 lžíci džemu, cukr a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a vařte 5 minut.
Mezitím v pánvi na zbylém tuku zprudka opečte maso z obou stran, aby se zatáhlo. Potřete ho lžící džemu a ještě krátce opečte. Maso položte na zelí a posypte zbylým tymiánem.
Do pánve vlijte 2 lžíce vína, rozmíchejte a nalijte na maso se zelím. Přiklopte a pečte při 160 °C asi 75–90 minut, dokud maso nebude dokonale měkké.
PRIMA TIPY:
Pokud chcete výraznější chuť, přidejte do zelí hrst sušených brusinek nebo rozinek.
Krkovici můžete nahradit kachním stehnem, které se s jablky a zelím skvěle doplňuje.
Podávejte s bramborovým knedlíkem, karlovarským knedlíkem nebo jen s čerstvým chlebem.
Vyzkoušejte také pečenou krkovici na hořčici a medu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici