Suroviny
- Sedlčanský Hermelín smetanový 4 ks
- pražská šunka vcelku 150 g
- smetanový křen 4 lžíce
- čerstvý křen 50 g
- menší jablko 1 ks
- šťáva z 1/2 citronu
- Česnek 3 stroužky
- hrubozrnná sůl 2 lžičky
- bílý pepř 2 lžičky
- rostlinný olej 250 ml
Postup přípravy
- Šunku zbavte vlhkosti a nakrájejte si ji na drobné kostičky. Hermelíny si podélně rozkrojte a do obou půlek vetřete lžíci smetanového křenu. Sýry znovu přiklopte.
- Jablko zbavte slupky, očistěte jej a nakrájejte na menší měsíčky, zlehka zakápněte citronovou šťávou, jablíčka tak hezky nasají svěží citronovou chuť a hlavně nezhnědnou. Mezitím si oškrábejte křen a nastrouhejte nahrubo. Oloupaný česnek si nakrájejte na menší kolečka.
- Začněte vrstvit do sklenice. Střídavě vkládejte sýr naplněný křenovou směsí. Přidávejte šunkové kostičky, najemno nastrouhaný křen, spolu s jablky a česnekem. Zasypávejte himálajskou solí a kajenským pepřem. Vrstvy by měly držet hezky na sobě. Takto vrstvěte, dokud není sklenice plná po okraj.
- Nakonec zalejte rostlinným olejem, aby byly veškeré ingredience ponořené. Pečlivě zavřete a nechejte uležet 2–3 dny na pokojové teplotě. Tato jemná pražská nakládaná pochoutka se ideálně hodí klidně i jako předkrm s čerstvým bílým rohlíčkem.