Suroviny
- vepřová krkovice (uzená ) 500 g
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- pepř celý (černý) 6 kuliček
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 3 ks
- řapíkatý celer 1 stonek s listy
- petrželová nať 1 větvička
- máslo 100 g
- hladká mouka 3 lžíce
- uzený vývar 1 l
- smetana ke šlehání 250 ml
- ocet 2 lžíce
- cukr 4 lžíce
- křen (čerstvý ) 1 ks
- sůl (dle chuti)
- sůl 1 lžíce
Z okna i s sebou
Jak podpořit restauraci i v těchto náročných dnech? Jde to! Vinohradský Parlament má výdejní okénko, které je otevřené od 10.45 do 20.00 a spolupracuje také s Woltem.
Postup přípravy
- Uzenou krkovici vložte do vroucí vody.
- Postupně přidejte všechny suroviny (cibule, mrkev, petržel, pepř, nové koření, bobkový list, řapíkatý celer, petrželová nať, sůl), ztlumte plamen na minimum a velmi pomalu vařte doměkka 2 hodiny.
- Je důležité, aby maso bylo opravdu velmi měkké. Maso po uvaření nakrájejte na plátky a přikryjte fólií.
- V hrnci si připravte světlou jíšku z 2/3 másla a hladké mouky, zalijte zchladlým vývarem a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Přibližně po 20 minutách varu přidejte nastrouhaný čerstvý křen, smetanu ke šlehání, cukr, ocet a sůl.
- Několik minut provařte a sceďte do dalšího hrnce. V poslední fázi vmíchejte zbytek másla.
- Ke křenové omáčce s uzeným masem podávejte houskový knedlík a můžete si omáčku vylepšit praženými lupínky mandlí a čerstvou pažitkou.
Vinohradský Parlament
Podnik, který připravuje menu s respektem k české tradici a na základě dostupnosti sezonních produktů. Přesně tak se profiluje Vinohradský Parlament v čele s šéfkuchařem Janem Pípalem. Těšit se tak můžete na jedinečné gastronomické zážitky – houbové speciality, chřestové hody, vyhlášenou zvěřinu nebo třeba svatomartinskou husu. Nyní jsou podmínky ztížené, ale věříme, že se situace hodně brzy zlepší a všechny speciality si dopřejeme přímo v restauraci.