Burgery
- sýr na grilování (určený na pánev) 200 g
- cuketa 300 g
- avokádo 2 ks
- polníček 2 hrsti
- olivový olej 1 lžička
- sůl
- burgerová bulka 4 ks
Omáčka
- česnek 2 stroužky
- bazalka (lístky) 1 hrst
- majonéza 3 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý)
- mletá sladká paprika (nebo uzená) 1 lžička

Postup přípravy
Nakrájejte cuketu na tenké plátky a opečte je na pánvi lehce vytřené olivovým olejem. Cuketu nesolte, pustila by vodu. Jakmile začne zlátnout, obraťte ji a krátce dosmažte.
Na jiné pánvi opečte sýr nakrájený na plátky.
Avokáda rozpulte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužinu vcelku. Nakrájejte ji na plátky.
Připravte omáčku – prolisujte česnek, nasekejte bazalku a smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, pepřem a sladkou paprikou.
Opečte rozkrojené burgerové bulky. Na spodní část položte opečený sýr, plátky cukety (lehce je osolte), avokádo a polníček. Přidejte omáčku a zakryjte druhou částí bulky.
Tipy na obměnu a sezónní inspiraci:
Použijte gril místo pánve – burger získá kouřovou chuť.
Nahraďte sýr na pánev sýrem halloumi.
Do dipu můžete přidat špetku chilli nebo trošku bazalkového pesta pro výraznější chuť.
V létě vyzkoušejte burger doplnit grilovanou paprikou nebo rajčaty.
Vyzkoušejte také houbový burger podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Houbový burger podle Zdeňka Pohlreicha