Kuřecí náplň
- kuřecí stehno 1 kg
- slunečnicový olej 50 ml
- cibule 2 ks
- česnek 6 stroužků
- tymián 4 snítky
- citronová šťáva z 1 citronu
- bramborový škrob 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Kynutý knedlík
- hladká mouka 165 g
- polohrubá mouka 165 g
- mléko 200 ml
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 1 lžíce
- droždí 14 g
- slunečnicový olej 30 ml
Papriková omáčka
- cibule 1 ks
- červená paprika 1 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- máslo 2 lžíce
- kuřecí vývar 300 ml
- bílé víno 60 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana ke šlehání 100 ml
- citronová šťáva z 1 citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Smažená vídeňská šalotka
- šalotka (banánová) 2 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- olej (na smažení, cca 3cm vrstva)
- sůl
Dokončení
- zakysaná smetana 4 lžíce
- pažitka (nasekaná) 1 hrst
Postup přípravy
Kuřecí náplň: Nasekejte cibuli, česnek a tymián, rozprostřete je na plech. Kuřecí stehna potřete olejem, osolte, opepřete a položte na cibuli. Mírně podlijte vodou a pečte při 150 °C asi 1 hodinu doměkka.
Po upečení sundejte kůži, nakrájejte ji nadrobno. Výpek sceďte, přiveďte k varu, zahustěte škrobem a dochuťte citronovou šťávou.
Maso natrhejte na vlákna, smíchejte s kůží, výpekem i upečenou cibulí a česnekem. Dochuťte solí a pepřem, nechte směs vychladit a ztuhnout v lednici. Ze ztuhlé směsi vytvarujte kuličky o hmotnosti asi 100 g.
Knedlíky: Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky připravte kvásek, nechte vzejít asi 30 minut.
Smíchejte kvásek se zbytkem mouky, solí a olejem, vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 1,5 hodiny.
Z vykynutého těsta odvažte porce po 120 g, vytvořte placky, naplňte kuřecí směsí a vytvarujte bochánky. Vložte je do vymazaných hrníčků nebo šálků, nechte kynout dalších 40 minut.
Napařujte asi 20 minut, dokud nejsou krásně nadýchané.
Papriková omáčka: Cibuli a papriku nakrájejte na tenké nudličky. Na másle je orestujte dozlatova, přidejte mletou papriku a krátce orestujte. Přilijte víno, zredukujte na polovinu. Zaprašte moukou, orestujte a zalijte horkým vývarem. Přiveďte k varu a vařte 15 minut.
Omáčku rozmixujte, propasírujte přes jemné síto, zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
Vídeňská šalotka: Šalotku oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a obalte v mouce. V rendlíku rozehřejte olej v minimálně 3cm vrstvě na asi 160 °C a šalotku usmažte dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a ihned osolte.
Na talíř nalijte paprikovou omáčku, položte nadýchaný hrnkový knedlík, navrch přidejte lžíci zakysané smetany, posypte křupavou šalotkou a nasekanou pažitkou.
PRIMA TIPY:
Knedlíky můžete připravit i předem – po napaření je stačí krátce ohřát v páře.
Náplň zkuste obměnit – výborná je i z krůtího nebo vepřového.
Vyzkoušejte také klasické kuře na paprice s krupicovými noky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem