Karbanátky
- čočka (uvařená, např. Menu Gold) 400 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- mletá paprika 3/4 lžičky
- římský kmín (mletý) 3/4 lžičky
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sušená cibule 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- mrkev 1 ks
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- mouka (např. ovesná, na zahuštění) 2–3 lžíce
- rostlinný olej (na smažení)
- bramborová kaše (nebo šťouchané brambory, k servírování)
Salát
- citronová šťáva z 1 citronu
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 1 špetka
- červené zelí ¼–½ hlávky
- mrkev (velká) 1 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
Postup přípravy
- Nechte si stranou malý hrnek uvařené čočky. Zbylou čočku v míse rozmačkejte nebo rozmixujte tyčovým mixérem spolu s rajčatovou pastou a vším kořením. Do směsi vmíchejte zbylou čočku, mrkev a petrželku.
- Přidejte asi 2 lžíce mouky a směs propracujte. Vytvarujte 4 karbanátky, je-li třeba, přidejte zbylou mouku. Nechte chvíli odpočívat v chladu.
- Mezitím si připravte salát. V míse prošlehejte citronovou šťávu s tahini, cukrem a trochou soli dohladka.
- Přidejte najemno nakrájené nebo nakrouhané zelí a mrkev, vmíchejte petržel a vše dobře promíchejte. Nechte stranou.
- Na rozehřátém oleji při střední teplotě smažte karbanátky z obou stran dozlatova. Podávejte je s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami a pikantním salátem.
PRIMA TIP: Karbanátky můžete obalovat i klasicky ve strouhance a samozřejmě použít i vlastní ochucení – čočka snese výraznější chutě a různé exotické koření jí dodá na zajímavosti. To samé platí i pro salát, oříšková chuť sezamové pasty tahini se zelím báječně ladí. Je to i skvělý tip pro využití zbylé vařené čočky nebo čočkové kaše. Když uděláte placičky plošší, můžete je použít i jako hamburger do žemle.
Vyzkoušejte také zelný salát Coleslaw podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Zelný salát Coleslaw