Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Další klasika, která se dnes opět vrací na výsluní a která zcela zastiňuje polotovary z pytlíku. Chuťová kombinace jemně nasládlé zelné náplně, opražené strouhanky a pocukrování je stejně výtečná jako dnes poměrně neobvyklá.
Postup přípravy
-
Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Mezitím připravte náplň. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a osmažte ji dozlatova. Zelí jemně pokrájejte a přisypte k cibuli. Pod pokličkou duste doměkka, případně podlijte trochou vody. Osolte, ocukrujte, opepřete a podle potřeby ještě krátce poduste.
-
Uvařené brambory slijte, nechte je trochu zchladnout, pak je oloupejte a prolisujte. Nechte je vychladnout.
-
Přidejte k nim mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto, které na pomoučené ploše rozválejte.
-
Ve velkém hrnci uvařte dostatek vody. Těsto nakrájejte na čtverce, doprostřed dejte trochu náplně, okraje potřete bílkem, přeložte po diagonále a okraje těsta spojte.
-
Naplněné taštičky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte je asi 5 minut. Sceďte je nebo vyndejte děrovanou naběračkou a podávejte posypané strouhankou opraženou na másle a cukrem.
PRIMA TIP Genialita tohoto receptu spočívá i v tom, že nesmírně kreativně zužitkovává i zbylé vařené brambory (tohle bramborové těsto se hodí i na knedlíky, noky, šátečky, tyčinky, placičky či třeba švestkové knedlíky) a také zelí – málokdy se spotřebuje celá hlávka třeba k vepřovému, kachně nebo huse. Anebo obráceně, zbylou náplň do taštiček stačí podle chuti okyselit a podávat k vepřovému, kachně nebo huse…
Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Další zajímavé recepty z receptářů Viléma Vrabce najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH