Těsto
- brambory 500 g
- hladká mouka (nebo polohrubá) 200 g + na pomoučení
- vejce 1 ks
- sůl
- bílek 1 ks
K podávání
- strouhanka 80 g
- máslo 30 g
- moučkový cukr (nebo jemný krupicový či přírodní cukr) 40 g
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka. Mezitím připravte náplň. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a osmažte ji dozlatova. Zelí jemně pokrájejte a přisypte k cibuli. Pod pokličkou duste doměkka, případně podlijte trochou vody. Osolte, ocukrujte, opepřete a podle potřeby ještě krátce poduste.
- Uvařené brambory slijte, nechte je trochu zchladnout, pak je oloupejte a prolisujte. Nechte je vychladnout.
- Přidejte k nim mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto, které na pomoučené ploše rozválejte.
- Ve velkém hrnci uvařte dostatek vody. Těsto nakrájejte na čtverce, doprostřed dejte trochu náplně, okraje potřete bílkem, přeložte po diagonále a okraje těsta spojte.
- Naplněné taštičky vkládejte do mírně vroucí vody a vařte je asi 5 minut. Sceďte je nebo vyndejte děrovanou naběračkou a podávejte posypané strouhankou opraženou na másle a cukrem.
PRIMA TIP Genialita tohoto receptu spočívá i v tom, že nesmírně kreativně zužitkovává i zbylé vařené brambory (tohle bramborové těsto se hodí i na knedlíky, noky, šátečky, tyčinky, placičky či třeba švestkové knedlíky) a také zelí – málokdy se spotřebuje celá hlávka třeba k vepřovému, kachně nebo huse. Anebo obráceně, zbylou náplň do taštiček stačí podle chuti okyselit a podávat k vepřovému, kachně nebo huse…
Taštičky z bramborového těsta plněné zelnou náplní podle Viléma Vrabce Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Další zajímavé recepty z receptářů Viléma Vrabce najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH