Zelňáky
- brambory 200 g
- bílé kysané zelí 200 g
- škvarky 100 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 3 vrchovaté lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
- majoránka
- sádlo (na smažení)
Játra s omáčkou
Postup přípravy
- Zelňák: Nejdříve očistěte brambory, poté je nahrubo nastrouhejte a přidejte překrájené kysané zelí. Do směsi přidejte nahrubo nasekané škvarky, kmín, sůl, pepř, majoránku, vejce, mouku a vše dobře promíchejte. Zelňáky smažte na sádle dozlatova z obou stran.
- Omáčka: Do kastrolu dejte na kostičky nakrájený špek, přidejte nasekanou cibuli a česnek a krátce zarestujte. Přilijte trošku rumu a nechte ho odvařit. Pak přidejte králičí jus neboli odvařený výpek a dochuťte garumem z droždí a pohanky. Nakonec do omáčku vmíchejte kus studeného másla a majoránku a vše nechte 10-15 minut povařit, aby se chutě hezky propojily.
- Králičí játra: Očištěná játra osolte, opepřete a opečte krátce na pánvi na sádle z obou stran, aby játra zůstala medium-rare. Následně je zalijte přecezenou omáčkou a krátce zaglazujte tak, aby játra i poté zůstala růžová.
- Na talíř dejte osmažený zelňák, na něj rozdělte králičí játra s trochou omáčky a vše dozdobte nakládanými cibulkami.
PRIMA TIP: Garum je fermentovaná omáčka, která dodá jídlu výraznou a plnou chuť umami. Ve starověkém Římě se připravovala z nasolených malých ryb, které se nechaly zkvasit. Dnes se garum připravuje z různých druhů masa, ale i obilovin nebo hub, ke kterým se přidává ušlechtilá plíseň koji a směs se nechá fermentovat. Výsledkem je přírodní omáčka, kterou lze přirovnat třeba k maggi, jde ovšem o mnohem komplexnější chuť bez umělých dochucovadel a barviv.
Jiří Hrachový a Zdeněk Pohlreich Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Králičí játra na česneku a majoránce se zelňákem podle Jiřího Hrachového Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Králičí játra na česneku a majoránce se zelňákem podle Jiřího Hrachového Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Šéf je zpět a s ním i druhá řada pořadu, během kterého navštíví osm skvělých restaurací a zavzpomíná na to nejlepší, co se odehrálo během natáčení pořadu Ano, šéfe! Poznejte dalších osm skvělých kuchyní, osm perfektních kuchařů, spoustu triků, které vám usnadní přípravu večeře či slavnostního oběda. Osvojte si pohled Zdeňka Pohlreicha na efektivní vaření. Sledujte premiéru každý pátek večer a opakování v neděli dopoledne na Primě. Celé epizody i bonusové materiály najdete na stránce o pořadu Jak to bylo, šéfe?
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: