Suroviny
- citronová tráva 2 stonky
- sójová omáčka 2 lžíce
- řepkový olej 2 lžíce
- med 1,5 lžíce
- sezamový olej 2 lžičky
- zázvor (oloupaný a nastrouhaný) 2,5cm kousek
- česnek (nadrobno nakrájený) 1 stroužek
- krevety (středně velké) 750 g
- limetková šťáva 1/2 hrnku (125 ml)
- rybí omáčka 1/4 hrnku (60 ml)
- hnědý cukr 1,5 zarované lžíce
- paprička jalapeňo (nadrobno nakrájená) 1 ks
- bílé zelí (nakrájené na tenké proužky) 1/2 hlávky
- červené zelí (nakrájené na tenké proužky) 1/2 hlávky
- mrkev (nastrouhaná) 2 hrnky (315 g)
- koriandr (lístky) 1/2 hrnku (20 g)
- máta (lístky) 1/4 hrnku (10 g)
- špejle (namočené nejméně na hodinu ve vodě) 6 – 8 ks
- arašídy (pražené, nasekané nahrubo) 1/4 hrnku (39 g)
Postup přípravy
- Odkrojte nejsilnější a nejbělejší části stébel citronové trávy (o délce zhruba 10 cm). Odloupněte vnější vrstvu stébel a najemno nasekejte jejich hladké a lesklé části. Ve velké nerezové míse smíchejte citronovou trávu, sójovou omáčku, řepkový olej, med, sezamový olej, zázvor a česnek.
- Oloupejte krevety a zbavte je žilek. Přidejte krevety do mísy a rovnoměrným směrem promíchejte. Mísu přiklopte pokličkou a nechte krevety marinovat v lednici nejméně 30 minut a nejvýše 2 hodiny.
- V misce smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku, hnědý cukr a případně papričku jalapeño. Ve velké salátové míse smíchejte zelí, mrkev, koriandr a mátu. Přidejte zálivku a všechny přísady důkladně promíchejte. Nechte odležet při pokojové teplotě, a zatímco vaříte krevety, směs několikrát promíchejte.
- Vyndejte krevety z lednice a na každou špejli napíchněte 3–5 krevet. Ohřejte grilovací nebo normální pánev na vysokou teplotu. Pánev lehce postříkejte olejem ve spreji a dejte do ní krevety. Smažte krevety po každé straně zhruba 3 minuty, dokud nebudou jasně růžové a neztmavnou po celém povrchu.
- Nandejte zelí na mísu, navrch dejte krevetové špízy a posypte arašídy. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Zelí bez zálivky, zálivka a špízy z vařených krevet se dají skladovat v lednici až 1 den předem, a to odděleně v uzavíratelných plastových sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách. Podávejte krevety a zelný salát druhý den studené nebo ohřáté na pokojovou teplotu.
Vietnamský zelný salát s krevetami s citronovou trávou a arašídy Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Nechte se zlákat i dalšími recepty z krevet