Kate McMillan / Rychlé večeře pro školáky

Vietnamský zelný salát s krevetami, citronovou trávou a arašídy

Moje hodnocení
4x

Svěží a křupavý salát z čerstvého zelí se prolíná mnoha světovými kuchyněmi. Ve vietnamské verzi chuťově dominují čerstvé bylinky, rybí omáčka a limetová šťáva. Perfektní doplněk ke grilovaným krevetám, které výtečně dochutí citronová tráva.

4 porce
45 minut
větnamská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Odkrojte nejsilnější a nejbělejší části stébel citronové trávy (o délce zhruba 10 cm). Odloupněte vnější vrstvu stébel a najemno nasekejte jejich hladké a lesklé části. Ve velké nerezové míse smíchejte citronovou trávu, sójovou omáčku, řepkový olej, med, sezamový olej, zázvor a česnek.
  2. Oloupejte krevety a zbavte je žilek. Přidejte krevety do mísy a rovnoměrným směrem promíchejte. Mísu přiklopte pokličkou a nechte krevety marinovat v lednici nejméně 30 minut a nejvýše 2 hodiny.
  3. V misce smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku, hnědý cukr a případně papričku jalapeño. Ve velké salátové míse smíchejte zelí, mrkev, koriandr a mátu. Přidejte zálivku a všechny přísady důkladně promíchejte. Nechte odležet při pokojové teplotě, a zatímco vaříte krevety, směs několikrát promíchejte.
  4. Vyndejte krevety z lednice a na každou špejli napíchněte 3–5 krevet. Ohřejte grilovací nebo normální pánev na vysokou teplotu. Pánev lehce postříkejte olejem ve spreji a dejte do ní krevety. Smažte krevety po každé straně zhruba 3 minuty, dokud nebudou jasně růžové a neztmavnou po celém povrchu.
  5. Nandejte zelí na mísu, navrch dejte krevetové špízy a posypte arašídy. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Zelí bez zálivky, zálivka a špízy z vařených krevet se dají skladovat v lednici až 1 den předem, a to odděleně v uzavíratelných plastových sáčcích nebo vzduchotěsných nádobách. Podávejte krevety a zelný salát druhý den studené nebo ohřáté na pokojovou teplotu.

Nechte se zlákat i dalšími recepty z krevet

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate McMillan / Rychlé večeře pro školáky


Přečtěte si také

Recepty