Suroviny
- ocet (kvasný lihový, např. Bezenecký ocet) 150 ml
- olej 100 ml
- voda 100 ml
- cukr 100 g
- sůl 30 g
- zelí 600 g
- mrkev 150 g
- salátová okurka 150 g
- koriandr (čerstvý) 1 snítka
- římský kmín 1/2 lžičky
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte nálev – na ten promíchejte ocet, olej, vodu, cukr a sůl.
- Zelí nakrouhejte na jemné proužky, mrkev na klínky a okurku na plátky. Zeleninu přendejte do větší mísy, přidejte nasekaný koriandr a hrubě podrcený římský kmín a rukama společně promačkejte, aby mohla zelenina pustit šťávu.
- Vše nechte uležet alespoň hodinu, potom zeleninu upěchujte do sklenic, zalijte ji nálevem spolu s tekutinou, kterou pustila, a uzavřete. Sterilujte potom v hrnci, na jehož dno položte utěrku a vyskládané sklenice zalijte do 2/3 vodou.
- Když voda začne vřít, nechte probublávat asi 20 minut, potom vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Další 3 recepty na parádní čalamády!
A pokud máte opravdu rádi zelí, můžete si podle našeho videoreceptu udělat i známý zelný salát Coleslaw
Kompletní recept najdete ZDE