Suroviny
- hladká mouka (může být i špaldová) 500 g
- sušené droždí 7 g
- sůl 8 g
- bílé kysané zelí 250 g
- česnek 2 stroužky
- anglická slanina (nebo škvarky) 150 g
- podmáslí 250 ml
- sádlo 50 g
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, promíchejte ji s droždím, solí a pepřem. Zelí vymačkejte, abyste ho zbavili přebytečné tekutiny, a přidejte ho k mouce. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo prolisujte do mísy. Slaninu nakrájejte na kostičky a vsypte je do mísy (nebo použijte překrájené škvarky).
- Suroviny zalijte podmáslím, přidejte sádlo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dobře to jde vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Pokud se těsto příliš lepí, přisypte trochu mouky.
- Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich kuličky a následně placičky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 220 °C. Placky vložte do trouby, ztlumte teplotu na 200 °C a pečte je asi 15 až 20 minut.
Vyzkoušejte také placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor