Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí

Moje hodnocení
3x

Oblíbené placky z kysaného zelí zaujmou rychlou a jednoduchou přípravou. Stačí suroviny smíchat, vytvarovat placičky a upéct je v troubě. Dělejte je spíše menší, aby byly krásně křupavé.

5 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, promíchejte ji s droždím, solí a pepřem. Zelí vymačkejte, abyste ho zbavili přebytečné tekutiny, a přidejte ho k mouce. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo prolisujte do mísy. Slaninu nakrájejte na kostičky a vsypte je do mísy (nebo použijte překrájené škvarky).
  2. Suroviny zalijte podmáslím, přidejte sádlo a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dobře to jde vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Pokud se těsto příliš lepí, přisypte trochu mouky.
  3. Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich kuličky a následně placičky. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C. Placky vložte do trouby, ztlumte teplotu na 200 °C a pečte je asi 15 až 20 minut.

Vyzkoušejte také placky z vařených brambor podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní bramborové placky z vařených brambor

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lahůdková

Mirka van Gils Slavíková Lahůdková

Slavná cukrářka se vydala na výlet do slaného světa a do své páté kuchařky sepsala přes 80 receptů na chlebíčky, saláty, pomazánky, plněné pečivo, drobné chuťovky a další lahůdky, které nemohou na slavnostním stole chybět. Přemýšlíte-li před každou oslavou nebo návštěvou, co nachystáte, Mirka van Gils Slavíková vám nabídne dostatek inspirace. Myslí na ctitele českých tradic i na objevitele světových chutí.

Více na mirkavangils.cz


Přečtěte si také

Recepty