Prima FRESH

Líné zelné závitky s mletým masem a rajčatovou omáčkou aneb rozbalené golubki

Moje hodnocení
2x

Tato líná verze tradičních zelných závitků je méně pracná, ale stejně chutná, ne-li více! Ať už je znáte pod jménem holubce, golubki, teteliky či sarma, v zásadě jde o podobné jídlo, které se vaří v celé východní Evropě. Koncept líné verze je poměrně jednoduchý. Místo toho, aby se hlávka zelí rozdělila na listy a každý z nich se pak naplnil masovou a rýžovou náplní, zelí se nakrájí a promíchá s masovou směsí. Masové koule se pak pečou v jednoduché rajčatové omáčce.

10 porcí
90 minut
337 kcal
balkánská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Uvařte rýži podle návodu na obalu a nechte ji mírně vychladnout. Nebo použijte zbylou zchlazenou rýži.
  2. Nakrájejte cibuli nadrobno a zelí na plátky, košťál vyhoďte. Cibuli a zelí restujte na 1 lžíci olivového oleje a másle na mírném ohni 7-10 minut doměkka, ale bez zabarvení, na posledních 30 vteřin před odstavením z ohně přidejte prolisovaný česnek.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte uvařenou rýži, orestovanou cibuli a zelí, syrové mleté hovězí maso, nasekaný kopr a petrželku. Přidejte sůl a pepř a dobře promíchejte (nejlépe rukama).
  4. Vytvarujte kuličky velikosti golfového míčku, ale místo kulatého tvaru je udělejte podlouhlé. Poté je ve velké pánvi opečte dozlatova na 1 lžíci olivového oleje. Placičky by měly být opečené, aby držely tvar, ale nemusí být propečené celé. Placičky jsou poměrně křehké, takže při jejich obracení buďte opatrní. Restujte je postupně v dávkách, abyste se vyhnuli přeplnění pánve.
  5. Ve velké míse smíchejte drcená rajčata nebo passatu, vodu a crème fraîche nebo zakysanou smetanu. Přidejte sůl, cukr a sójovou omáčku a důkladně promíchejte.
  6. Poskládejte opečené zelné závitky do pekáče, na který máte poklici. Líné zelné závitky přelijte omáčkou, přidejte bobkové listy a pečte zakryté v předehřáté troubě 40 minut, poté odkryjte a pečte ještě 10 minut. (Případně je můžete přikrýt alobalem, pokud by se závitky připékaly).

PRIMA TIPY: Do omáčky nepoužívejte nízkotučnou smetanu, omáčka by se mohla srazit. Cibuli a česnek před přidáním do masové směsi orestujte, dodají jídlu lepší chuť, až mírně karamelizovanou, a jsou také lépe stravitelné.

Vyzkoušejte recept na oblíbené plněné papriky s masovou náplní v rajčatové omáčce

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty