Suroviny
- dlouhozrnná rýže 200 g
- mleté hovězí maso (libové, max. 5 % tuku) 1 kg
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- zelí 1 malá hlávka (800 g)
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- kopr 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý)
- rajčatová passata (nebo drcená rajčata) 800 g
- voda 250 ml
- zakysaná smetana (nebo crème fraîche) 250 g
- sójová omáčka 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- bobkový list 2 ks
Postup přípravy
- Uvařte rýži podle návodu na obalu a nechte ji mírně vychladnout. Nebo použijte zbylou zchlazenou rýži.
- Nakrájejte cibuli nadrobno a zelí na plátky, košťál vyhoďte. Cibuli a zelí restujte na 1 lžíci olivového oleje a másle na mírném ohni 7-10 minut doměkka, ale bez zabarvení, na posledních 30 vteřin před odstavením z ohně přidejte prolisovaný česnek.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte uvařenou rýži, orestovanou cibuli a zelí, syrové mleté hovězí maso, nasekaný kopr a petrželku. Přidejte sůl a pepř a dobře promíchejte (nejlépe rukama).
- Vytvarujte kuličky velikosti golfového míčku, ale místo kulatého tvaru je udělejte podlouhlé. Poté je ve velké pánvi opečte dozlatova na 1 lžíci olivového oleje. Placičky by měly být opečené, aby držely tvar, ale nemusí být propečené celé. Placičky jsou poměrně křehké, takže při jejich obracení buďte opatrní. Restujte je postupně v dávkách, abyste se vyhnuli přeplnění pánve.
- Ve velké míse smíchejte drcená rajčata nebo passatu, vodu a crème fraîche nebo zakysanou smetanu. Přidejte sůl, cukr a sójovou omáčku a důkladně promíchejte.
- Poskládejte opečené zelné závitky do pekáče, na který máte poklici. Líné zelné závitky přelijte omáčkou, přidejte bobkové listy a pečte zakryté v předehřáté troubě 40 minut, poté odkryjte a pečte ještě 10 minut. (Případně je můžete přikrýt alobalem, pokud by se závitky připékaly).
PRIMA TIPY: Do omáčky nepoužívejte nízkotučnou smetanu, omáčka by se mohla srazit. Cibuli a česnek před přidáním do masové směsi orestujte, dodají jídlu lepší chuť, až mírně karamelizovanou, a jsou také lépe stravitelné.
Vyzkoušejte recept na oblíbené plněné papriky s masovou náplní v rajčatové omáčce
Kompletní recept najdete ZDE