reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Golubce: plněné zelné listy s mletým masem
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Golubce: plněné zelné listy s mletým masem

Golubce: plněné zelné listy s mletým masem

Hodnoceno: 27x
Mleté maso se nehodí jen do karbošů a burgerů! :) Slyšeli jste někdy o pokrmu golubce? Je to velice populární jídlo v Polsku nebo třeba na Ukrajině, ale i u nás si získal své strávníky. Mleté maso se zabalí do zelných listů a vaří se v pekáči spolu se zeleninovým základem. Mňamka!
do 1,5 hodiny

reklama

reklama

Suroviny

Ostatní suroviny:

Postup

  1. Maso smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, osolte a okořeňte paprikou a pepřem. Důkladně prohněťte.
  2. Hlávku zelí otočte košťálem nahoru a listy u něj překrájejte, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a nechte listy postupně odlupovat a změknout.
  3. Počítejte vždy dva na jeden závitek. Listy nechte osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízněte, aby se závitky lépe motaly.
  4. Dejte vždy dva listy na sebe, z masa utvořte váleček a položte jej na listy. Přeložte listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
  5. V pekáči na oleji zesklovaťte dvě nakrájené cibule, přidejte na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolte, přidejte nové koření, celý pepř a bobkové listy a smíchejte s rajčatovým protlakem.
  6. Podlijte vodou, ve které se vařila hlávka, a poklaďte navrch závitky. Přiklopte a v troubě rozpálené na 200 °C pečte cca 40 minut.
  7. Pak závitky vyjměte a vmíchejte zakysanou smetany rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila. 
  8. Vraťte závitky zpět a na chvíli ještě vraťte do trouby provařit.
Golubce: plněné zelné listy s mletým masem
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Golubce: plněné zelné listy s mletým masem

reklama

V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.