Suroviny
- zelí (bílé) 1 hlávka
Masová náplň
- mleté maso (mix nebo hovězí) 750 g
- cibule (menší ) 1 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Ostatní suroviny
- cibule 2 ks
- rajský protlak (velký ) 1 ks
- zakysaná smetana 1 balení
- nové koření 8–10 kuliček
- bobkový list 4 ks
- pepř celý 10 kuliček
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, osolte a okořeňte paprikou a pepřem. Důkladně prohněťte.
- Hlávku zelí otočte košťálem nahoru a listy u něj překrájejte, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a nechte listy postupně odlupovat a změknout.
- Počítejte vždy dva na jeden závitek. Listy nechte osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízněte, aby se závitky lépe motaly.
- Dejte vždy dva listy na sebe, z masa utvořte váleček a položte jej na listy. Přeložte listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
- V pekáči na oleji zesklovaťte dvě nakrájené cibule, přidejte na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolte, přidejte nové koření, celý pepř a bobkové listy a smíchejte s rajčatovým protlakem.
- Podlijte vodou, ve které se vařila hlávka, a poklaďte navrch závitky. Přiklopte a v troubě rozpálené na 200 °C pečte cca 40 minut.
- Pak závitky vyjměte a do pekáče vmíchejte zakysanou smetanu rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila.
- Vraťte závitky zpět a na chvíli ještě vraťte do trouby provařit.
Připravte si plněné papriky s rajskou omáčkou podle navodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE