Golubce: plněné zelné listy s mletým masem v rajčatové omáčce

Moje hodnocení
56x

Mleté maso se nehodí jen do karbošů a burgerů! :) Slyšeli jste někdy o pokrmu golubce? Je to velice populární jídlo v Polsku nebo třeba na Ukrajině, ale i u nás si získalo své strávníky. Mleté maso se zabalí do zelných listů a pečou se v pekáči spolu se zeleninovým základem. Mňamka!

1 porce
90 minut
polská

Suroviny

  • zelí (bílé) 1 hlávka

Masová náplň

Ostatní suroviny

Postup přípravy

  1. Maso smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, osolte a okořeňte paprikou a pepřem. Důkladně prohněťte.
  2. Hlávku zelí otočte košťálem nahoru a listy u něj překrájejte, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a nechte listy postupně odlupovat a změknout.
  3. Počítejte vždy dva na jeden závitek. Listy nechte osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízněte, aby se závitky lépe motaly.
  4. Dejte vždy dva listy na sebe, z masa utvořte váleček a položte jej na listy. Přeložte listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
  5. V pekáči na oleji zesklovaťte dvě nakrájené cibule, přidejte na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolte, přidejte nové koření, celý pepř a bobkové listy a smíchejte s rajčatovým protlakem.
  6. Podlijte vodou, ve které se vařila hlávka, a poklaďte navrch závitky. Přiklopte a v troubě rozpálené na 200 °C pečte cca 40 minut.
  7. Pak závitky vyjměte a do pekáče vmíchejte zakysanou smetanu rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nesrazila.
  8. Vraťte závitky zpět a na chvíli ještě vraťte do trouby provařit.

Připravte si plněné papriky s rajskou omáčkou podle navodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno

Food blog Andrey Motlíkové

Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu. V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezónní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.

https://inkitchenopen.blogspot.com/


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů