Suroviny
- voda (teplá (nikoliv horká)) 708 ml
- droždí 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- hladká mouka 375 g
- celozrnná mouka 324–389 g
- sůl 1–1 a 1/2 lžíce
- ořechy a semínka
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte teplou vodu, droždí a cukr. Voda nesmí být horká, spíš tělová teplota, aby neznehodnotila droždí. Počkejte pár minut, dokud neuvidíte, že je droždí aktivní a vytváří bubliny na povrchu, potom přidejte ocet a olej.
- Přidávejte hrnek po hrnku hladkou mouku, mezi každým hrnkem těsto pořádně zamíchejte. Teď přidávejte celozrnnou mouku a sůl, opět postupně, důkladně míchejte mezi každým přidáním. Toto těsto bude velmi řídké, kašovité a lepivé. Přidejte semínky, ořechy nebo co máte rádi. Pokud chcete více experimentovat, přidejte i čerstvé bylinky, nebo například sušená rajčata, restovanou cibulku a podobně.
- Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout okolo 30–40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. (Pomoci si můžete troubou, kterou krátce zapnete na minimum, opět vypnete a těsto vložíte dovnitř. Dejte jen pozor, aby teplota nebyla příliš vysoká.)
- Předehřejte troubu na 185 °C. Pomocí stěrky přesuňte těsto do dvou vymazaných forem (ideálně použijte sprej na vymazávání) a nechte ještě jednou vykynout.
- Povrch ještě posypejte semínky či bylinkami a dejte péct přibližně na 50 minut, dokud není na povrchu zlatohnědý. Že je chleba hotový, poznáte také na první pohled jednoduše tak, že se odchyluje od stěn formy a vzniká po obvodu malá skulina. Jakmile chléb vyndáte z trouby, můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil. Pro kontrolu upečenosti, zaklepejte při té příležitosti na spodek chlebu, měl by znít dutě.