Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Moje hodnocení
94x

Brousíte si zuby na domácí toustový chléb už nějakou dobu? Dobrý recept s jasným postupem je základ a my pro vás jeden takový máme! Pak už stačí jen domácí pomazánka a můžete servírovat snídani!

1 porce
60 minut

Suroviny

Připravte domácí toustový chléb podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a změklé máslo. Máslo se snažte prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed udělejte důlek.
  2. V misce rozmíchejte droždí s vlažnou vodou a míchejte až do rozpuštění droždí. Drožďovou směs vlijte do připraveného důlku a vypracujte jemné a hladké těsto.
  3. Na závěr těsto vyklopte z mísy a ještě na vále ručně prohněťte. Těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Z každé části vyválejte obdélník, který stočte do roličky. Hrany zatočte dolů a formu na biskupský chlebíček vymažte máslem.
  5. Obě roličky těsta do ní umístěte vedle sebe spojem dolů. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejte na 230 °C.
  6. Vykynuté těsto potřete prošlehaným vejcem a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte cca 20 minut dozlatova.
  7. Upečený chléb ihned vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Vyzkoušejte také výborné domácí housky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí křupavé housky

Domácí chléb vám provoní domov

Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.

Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Za nejzdravější  verzi chleba se považuje semínkový chléb, který je plný vlákniny a je také bez lepku.

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů