Suroviny
Postup přípravy
- Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a změklé máslo. Máslo se snažte prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed udělejte důlek.
- V misce rozmíchejte droždí s vlažnou vodou a míchejte až do rozpuštění droždí. Drožďovou směs vlijte do připraveného důlku a vypracujte jemné a hladké těsto.
- Na závěr těsto vyklopte z mísy a ještě na vále ručně prohněťte. Těsto vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Z každé části vyválejte obdélník, který stočte do roličky. Hrany zatočte dolů a formu na biskupský chlebíček vymažte máslem.
- Obě roličky těsta do ní umístěte vedle sebe spojem dolů. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejte na 230 °C.
- Vykynuté těsto potřete prošlehaným vejcem a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte cca 20 minut dozlatova.
- Upečený chléb ihned vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova 2 Zdroj: Kublanka.cz