Suroviny
- cukr 1/2 lžičky
- droždí 1/4 kostky
- hladká mouka 250 g
- hladká mouka (pšeničná chlebová) 250 g
- žitná chlebová mouka (tmavá) 100 g
- sůl 1,5 lžíčky
- drcený kmín 1,5 lžičky
- ocet 1 lžička
- voda 380 ml
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. Do misky nalijte trochu vlažné vody, přidejte půl lžičky cukru, rozdrobte droždí, zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít.
- Ve velké míse smíchejte zbylé ingredience a přimíchejte vzešlý kvásek. Zpracujte ručně nebo v robotu do hladkého těsta, vraťte do mísy, zakryjte ohřátou utěrkou a nechte kynout 90 minut.
- Poté těsto znovu zpracujte na válu, přendejte do moukou vysypané ošatky a nechte znovu kynout 45 minut.
- Předehřejte troubu na 250 °C i se dvěma plechy, jeden by měl být hlubší.
- Na prkénko rozložte pečicí papír a překlopte na něj vykynuté těsto. Ostrým nožíkem nebo žiletkou nařízněte několik proužků a bochník opatrně přemístěte na pečicím papíru na mělký horký plech. Teplotu snižte na 200 °C, vyndejte z trouby hlubší plech, pečte 30 minut, občas pecen pokropte vodou, aby kůrka nebyla moc tvrdá. Pečte tak dlouho, až kůrka bude temně zlatavá a při poklepání na spodní část zní dutě.
- Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce. Krájejte ho až za 2 hodiny, aby se střídka nesrazila.
Domácí chléb Šumava jednoduchý recept na českou klasiku Zdroj: iStock
Vyzkoušejte i další recepty na domácí chléb