Domácí chléb Šumava – jednoduchý recept na českou klasiku

Moje hodnocení
1x

Klasický český chléb s názvem Šumava se možná zdá být obyčejný a v konkurenci se všemi moderními kváskovými bochníky trochu zaostává, ale je náš! A pokud budete trávit delší čas za hranicemi, je dost pravděpodobné, že se vám po něm bude stýskat. Na podobný chléb dochucený kmínem totiž jen tak nenarazíte. Proto předkládáme recept, podle kterého si chuť a vůni domova můžete připomenout.

1 porce
180 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte kvásek. Do misky nalijte trochu vlažné vody, přidejte půl lžičky cukru, rozdrobte droždí, zamíchejte a nechte na teplém místě vzejít.
  2. Ve velké míse smíchejte zbylé ingredience a přimíchejte vzešlý kvásek. Zpracujte ručně nebo v robotu do hladkého těsta, vraťte do mísy, zakryjte ohřátou utěrkou a nechte kynout 90 minut.
  3. Poté těsto znovu zpracujte na válu, přendejte do moukou vysypané ošatky a nechte znovu kynout 45 minut.
  4. Předehřejte troubu na 250 °C i se dvěma plechy, jeden by měl být hlubší.
  5. Na prkénko rozložte pečicí papír a překlopte na něj vykynuté těsto. Ostrým nožíkem nebo žiletkou nařízněte několik proužků a bochník opatrně přemístěte na pečicím papíru na mělký horký plech. Teplotu snižte na 200 °C, vyndejte z trouby hlubší plech, pečte 30 minut, občas pecen pokropte vodou, aby kůrka nebyla moc tvrdá. Pečte tak dlouho, až kůrka bude temně zlatavá a při poklepání na spodní část zní dutě.
  6. Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce. Krájejte ho až za 2 hodiny, aby se střídka nesrazila.

Vyzkoušejte i další recepty na domácí chléb

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty