Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- bílé kysané zelí 500–600 g
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl ½–1 lžička
- rajčatový protlak 3 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- mletá uzená paprika 1 lžička
- zeleninový vývar (slabý) 1,5 l
- zakysaná smetana 150 g
- pažitka (na ozdobení)
Postup přípravy
- Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Zelí v cedníku důkladně propláchněte, aby polévka nebyla příliš kyselá. Trochu ho rukama vyždímejte a na prkénku nasekejte velkým nožem na kousky velikosti lískového oříšku.
- V hrnci rozehřejte olej na středním stupni, přidejte cibuli a velkou špetku soli a restujte doměkka 2 až 3 minuty. Vsypte česnek a za stálého míchání opékejte další 1 minutu. Vmíchejte protlak a jakmile se rozvoní, vsypte mouku a restujte ji zhruba 1 minutu. Odstavte, vmíchejte papriku a zalijte čtvrtinou vývaru. Vraťte zpět na plotýnku, důkladně rozmíchejte a pak přilijte zbylý vývar. Přidejte zelí, zahřejte k varu a za občasného míchání ode dna vařte 15 až 20 minut doměkka.
- Uvařenou polévku smíchejte s dvěma třetinami zakysané smetany a co nejdůkladněji rozmixujte ponorným mixérem. Trvá to dlouho, zhruba 5 až 10 minut dle výkonu mixéru. Krém můžete ještě propasírovat přes cedník.
- Polévku dochuťte solí a podle potřeby cukrem. Rozlijte do talířů a ozdobte zbylou smetanou a nadrobno nasekanou pažitkou.
PRIMA TIP: Do polévky můžete přidat křupavou slaninu. Do velké pánve vyskládejte 100 g plátků dobré anglické slaniny tak, aby se nepřekrývaly. Zahřívejte je na středním stupni, až pustí tuk. Plátky na něm opečte z obou stran a vyjměte je na talířek s papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk. Slanina chladnutím zpevní a bude křupavá, na závěr ji můžete nalámat na kousky a ozdobit s ní polévku na talíři. Vypečené sádlo použijte v receptu namísto oleje.
Vyzkoušejte také poctivou klasickou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE