Čekání na jaro

Krémová zelňačka podle Florentýny – vyzkoušejte klasiku v elegantním provedení

Moje hodnocení
1x

Poslouží jako snadná večeře ve všední den i jako slavnostní nedělní polévka. Důvěrně známé suroviny a důvěrně známá polévka se totiž rozmixováním promění v klenot moderní kuchyně a zaručeně překvapí.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Zelí v cedníku důkladně propláchněte, aby polévka nebyla příliš kyselá. Trochu ho rukama vyždímejte a na prkénku nasekejte velkým nožem na kousky velikosti lískového oříšku.
  2. V hrnci rozehřejte olej na středním stupni, přidejte cibuli a velkou špetku soli a restujte doměkka 2 až 3 minuty. Vsypte česnek a za stálého míchání opékejte další 1 minutu. Vmíchejte protlak a jakmile se rozvoní, vsypte mouku a restujte ji zhruba 1 minutu. Odstavte, vmíchejte papriku a zalijte čtvrtinou vývaru. Vraťte zpět na plotýnku, důkladně rozmíchejte a pak přilijte zbylý vývar. Přidejte zelí, zahřejte k varu a za občasného míchání ode dna vařte 15 až 20 minut doměkka.
  3. Uvařenou polévku smíchejte s dvěma třetinami zakysané smetany a co nejdůkladněji rozmixujte ponorným mixérem. Trvá to dlouho, zhruba 5 až 10 minut dle výkonu mixéru. Krém můžete ještě propasírovat přes cedník.
  4. Polévku dochuťte solí a podle potřeby cukrem. Rozlijte do talířů a ozdobte zbylou smetanou a nadrobno nasekanou pažitkou.
PRIMA TIP: Do polévky můžete přidat křupavou slaninu. Do velké pánve vyskládejte 100 g plátků dobré anglické slaniny tak, aby se nepřekrývaly. Zahřívejte je na středním stupni, až pustí tuk. Plátky na něm opečte z obou stran a vyjměte je na talířek s papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný tuk. Slanina chladnutím zpevní a bude křupavá, na závěr ji můžete nalámat na kousky a ozdobit s ní polévku na talíři. Vypečené sádlo použijte v receptu namísto oleje.

Vyzkoušejte také poctivou klasickou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Čekání na jaro

Jana Florentýna Zatloukalová Čekání na jaro

Oblíbená autorka Kuchařek pro dceru a stejnojmenného webu ráda přichází věcem na kloub. Každé jídlo nejprve rozebere do základu a pak popíše postup tak podrobně a srozumitelně, aby každý došel ke stejnému výsledku a se ctí zvládl vánoční cukrový, piškotový dort i klasické české omáčky. Ve své nejnovější knize navazuje na tradice a představuje obvyklá i inovativní jídla pro období masopustu, půstu a Velikonoc. „V kuchyni se střídají období s masem a bez masa, staré zásoby s mladičkou novou sklizní, bujaré oslavy se skromnými dny. Příběh odcházející zimy není hýří pestrou nadílkou zimních surovin a jednoduchých receptů,“ přibližuje inspiraci pro vznik své již sedmé knihy. Že je opět nabitá informacemi a krásnými fotkami a hlavně chutnými recepty pro každý den, nemusíme zdůrazňovat.

Více na kucharkaprodceru.cz.


Přečtěte si také

Recepty