Suroviny
- Kokosový olej 3 lžíce
- lněná semínka 100 g
- ovesné vločky 160 g
- slunečnicová semínka 200 g
- chia semínka 30 g
- pekanové ořechy 40 g
- mandle (neloupané ) 50 g
- Psyllium 20 g
- med 1 lžíce
- voda 360 ml
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Kokosový olej rozehřejte, lněná semínka podrťte. Obdélníkovou formu (30 x 11 cm) vyložte pečicím papírem, hezky drží tvar, když ho předem zmačkáte.
- V míse promíchejte vločky, semínka, ořechy, mandle, psyllium a sůl. Přilijte kokosový olej, med a vodu, dobře promíchejte a směs rozetřete do formy, aby ji celou vyplnila. Uhlaďte povrch a nechte 2 hodiny odležet.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte do ní formu a pečte chléb 25 minut, pak ji vyjměte, chléb i s pečicím papírem přesuňte na plech a chléb opatrně vyklopte na pečicí papír na plechu, tak se opeče i druhá strana chleba. Vraťte ho do trouby na dalších 30 minut, až se vypeče dozlatova. Vyjměte ho, nechte zcela zchladnout a krájejte na plátky.
PRIMA TIP: Semínka a ořechy je třeba namočit a nechat odležet s psylliem, rozpustnou vlákninou z obalu semen jitrocele indického, který funguje jako pojidlo. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, biokrámcích nebo v lékárnách.
Vyzkoušejte také chlebové placky naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
Domácí chléb vám provoní domov
Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.
Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Máme pro vás i geniální recept na nejnadýchanější toustový chleba, který budete péct zas a znova.