Najděte si recept
Na co máte chuť?

Semínkový chleba
Ty je třeba namočit a nechat odležet s psylliem, rozpustnou vlákninou z obalu semen jitrocele indického, který funguje jako pojidlo. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou, biokrámcích nebo v lékárnách.
Článek
24 receptů na domácí chléb, které vám provoní kuchyň
Suroviny (1 bochník (asi 800 g) porce)
- kokosový olej 3 lžíce
- lněná semínka 100 g
- Ovesné vločky 160 g
- slunečnicová semínka 200 g
- chia seminka 30 g
- pekanové ořechy 40 g
- neloupané mandle 50 g
- psyllium 20 g
- Sůl 1 lžička
- Med 1 lžíce
- Voda 360 ml
Postup
- Kokosový olej rozehřejte, lněná semínka podrťte. Obdélníkovou formu (30 x 11 cm) vyložte pečicím papírem, hezky drží tvar, když ho předem zmačkáte.
- V míse promíchejte vločky, semínka, ořechy, mandle, psyllium a sůl. Přilijte kokosový olej, med a vodu, dobře promíchejte a směs rozetřete do formy, aby ji celou vyplnila. Uhlaďte povrch a nechte 2 hodiny odležet.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Vložte do ní formu a pečte chléb 25 minut, pak ji vyjměte, chléb i s pečicím papírem přesuňte na plech a chléb opatrně vyklopte na pečicí papír na plechu, tak se opeče i druhá strana chleba. Vraťte ho do trouby na dalších 30 minut, až se vypeče dozlatova. Vyjměte ho, nechte zcela zchladnout a krájejte na plátky.
PRIMA TIP: Experimentujte s ořechy a semínky podle chuti, ale vždy zachovejte jejich celkové množství. Drcená semínka tělo lépe zužitkuje. Dýňová semínka se někdy při pečení zabarví dozelena, ale to nijak neškodí. V bezlepkové variantě nahraďte ovesné vločky pohankovými nebo jáhlovými.
Semínkový chleba; foto: My Cooking Diary
My Cooking Diary
První kuchařka nejúspěšnější české foodblogerky Kateřiny Saint Germain Lustigové. Její obsah a koncept vychází z food blogu My Cooking Diary.
V kuchařce najdete 90 receptů, které vám poskytnou inspiraci od rána do večera na jeden měsíc. Navíc je na začátku 10 základních receptů, které se vám budou hodit pro tvorbu těch ostatních.
Kniha je rozdělena na čtyři kapitoly a ve třech hlavních najdete recepty na 30 snídaní, 30 obědů a 30 večeří.
Kuchařku můžete objednat na eshop.mycookingdiary.cz