Klobása:
- vinná klobása (jemná) 800 g
- polohrubá mouka (na poprášení)
- rostlinný olej (na smažení)
- cibule 1 ks
Hrachová kaše:
Postup přípravy:
Klobásu opatrně nakrájejte na menší dílky, každý stočte do malé spirálky a zajistěte párátkem. Z obou stran lehce poprašte moukou.
Hrách namočte přes noc do studené vody a poté slijte. Zalijte novou vodou tak, aby byla alespoň 1 cm nad hrachovými zrny. Přiveďte k varu a zvolna vařte doměkka asi 30 minut. Ke konci vaření osolte, přidejte hrášek a vše rozmačkejte na kaši. Zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem a udržujte v teple.
Na rozpáleném tuku opečte klobásky ze všech stran dozlatova. Vyjměte je a nechte okapat na papírové utěrce. Do pánve vsypte najemno nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova.
Hotové klobásky podávejte společně s hrachovou kaší a zeleným hráškem.
Milovníci hrachu si mohou během svátků připravit polévku podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka
Nebo mrkněte na další recepty s vinnou klobásou:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.