Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
 - červená cibule 4 ks
 - třtinový cukr 3 lžíce
 - červené víno 150 ml
 - balzamikový ocet 2 lžíce
 - sušený tymián 1 lžička
 - sůl
 - pepř
 - vinná klobása 500 g
 - hladká mouka 4 lžíce
 - řepkový olej ( na opékání)
 
Jemný bramborový salát
- brambory ( typ A) 500 g
 - vinný ocet 2 lžíce
 - sůl
 - pepř
 - vejce (natvrdo) 2 ks
 - hořčice 1/2 lžíce
 - zakysaná smetana 100 ml
 - pažitka (svazek pažitky nebo 1–2 jarní cibulky)
 
Připravte vinnou klobásu s cibuládou a bramborovým salátem podle vidoereceptu
Postup přípravy
Nejprve si připravte cibuládu: V kastrolu rozpalte olej, dejte na něj na půlkolečka nakrájenou cibuli a nechte 40 minut pod pokličkou na mírném plameni dusit, občas promíchejte.
Díky tomu cibule pustí šťávu a ta se postupně zredukuje a bude krásně karamelizovat. Po půlhodině přidejte cukr, víno, ocet, tymián, sůl a pepř a nechte probublávat už bez pokličky ještě cca 15 minut, až vznikne dostatečně hustá omáčka – v této fázi promíchávejte častěji a plamen můžete zvýšit.
Ochutnejte, jestli je chuť vyváženě sladko-slano-kyselá a v případě potřeby ji upravte.
V době, kdy se cibuláda dodělává, si připravte “šneky” z vinné klobásy – nakrájejte ji na dostatečně dlouhé kusy, smotejte je do plochého šneka a propíchněte podélně špejlí, aby držel tvar.
Okraje špejlí ulomte, ať vám nepřekážejí v pánvi. Šneky položte vedle sebe na prkénko a z obou stran je pomocí sítka poprašte moukou.
Poté je opečte v pánvi na rozpáleném oleji, z každé strany několik minut, aby byl povrch krásně zlatavý. Podávejte s cibuládou a třeba s jemným bramborovým salátem.
Jemný bramborový salát: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vychladlé oloupejte a prolisujte kráječem na brambory.
Lehce je promíchejte s octem, solí a pepřem. Vejce si uvařte zvlášť natvrdo (tedy 10 minut varu), oloupejte je, rozkrojte a vyjměte z nich žloutky.
Bílky si pokrájejte na kostičky a přidejte k bramborám. Žloutky v misce utřete s hořčicí a pak po částech vmíchávejte kysanou smetanu, až vznikne hladká pasta.
Vmíchejte do ní najemno posekanou pažitku či cibulku (trochu si nechte na ozdobu). Osolte ji a opepřete. Pastu pak promíchejte s brambory a bílky. Salát ochutnejte, zda nepotřebuje např. osolit – chuť by měla být dostatečně výrazná.
Když je ochucený podle vašich představ, uhlaďte povrch, ozdobte zbylou bylinkou, přetáhněte potravinovou fólií a dejte nejméně na hodinu vychladit.