Suroviny
- vinná klobása (n) 1 kg
- hrubá mouka
- tuk na pečení (tuk na smažení)
- vejce
- strouhanka
Salát
- brambory 750 g
- vývar
- cibule 2 ks
- rostlinný olej
- sůl
- francouzská hořčice
- kapary (nebo kyselé okurčičky)
Postup přípravy
- Je-li klobása dlouhá, nakrájejte ji na menší kousky. Stočte je do spirálek a spíchněte špejlí, aby se nerozvinovaly. Osušte je kuchyňskou utěrkou a poprašte hrubou moukou.
- Vejce rozšlehejte s trochou soli (buďte ale opatrní, klobásy samy mohou být dost slané) a klobásy v nich dobře omočte a pak obalte ve strouhance. Tu dobře přitiskněte. Smažte je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nechte na kuchyňském papíru odstát přebytečný tuk. Pokud je nebudete podávat ihned, nechte klobásy v mírně teplé troubě.
- Na salát povařte oloupané a na kousky nakrájené brambory ve vývaru. Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky. V míse prošlehejte olej, ocet, cukr a sůl podle chuti. Máte-li rádi pikantnější chuť, zašlehejte do zálivky lžičku hořčice. Jakmile budou brambory uvařené, vyjměte je děrovanou naběračkou (vývar použijte třeba na polévku) a ihned promíchejte v míse s cibulkou a zálivkou - horké brambory ji rychle nasají. Chcete-li, přidejte kapary nebo pokrájenou okurku, salát nechte vychladnout a rozležet. Podává se při pokojové teplotě.