Suroviny
- vinná klobása 600 g
- slunečnicový olej 5 cl
- brambory (typ C) 800 g
- křen (čerstvě nastrouhaný) 100 g
- smetana (30%) 300 ml
- máslo 50 g
- sůl
Česneková pěna
- česnek 1 palice
- plnotučné mléko 200 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nastrouhaný křen se smetanou povaříme na slabém ohni. Brambory osolíme a uvaříme do měkka, slijeme vodu a rozšťoucháme. Do brambor přidáme teplou křenovou smetanu a studené máslo. Vyšleháme do hladka a dle potřeby dosolíme.
- V troubě předehřáté na 180 °C upečeme česnek ve slupce (pečeme cca 30 minut), pak ho oloupeme, dáme do teplého mléka (mléko se nesmí vařit) a ponorným mixérem vyšleháme pěnu, osolíme a opepříme.
- Vinnou klobásu stočíme do šneka a opečeme na troše oleje z obou stran do zlatova.
- Podáváme na křenové kaši a přelijeme pěnou z pečeného česneku.