Suroviny
- zelená čočka (drobnozrnná, např. Puy) 400 g
- saturejka (sušená) 2 lžíc
- sůl
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- cibule (velká) 1 ks
- mrkev (velká) 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 2 stroužky
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- hladká mouka 2 plné lžíce
- voda 400 ml
- brambory 3 ks
- bobkový list 3 ks
- pepř (čerstvě namletý)
- vinný ocet 2-3 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- vinná klobása 1 kg
- hladká mouka (na obalení)
- uzená mletá paprika (na dochucení mouky)
- přepuštěné máslo (nebo řepkový olej na smažení)
Postup přípravy
- Čočku propláchněte, v hrnci zalijte studenou vodou, osolte a přidejte 1 lžíci sušené saturejky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20-25 minut doměkka. Čočku slijte a nechte zatím stranou.
- Mezitím připravte zeleninový základ. V kastrolu rozpusťte přepuštěné máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po 3 minutách přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky a po dalších dvou minutách najemno nasekaný česnek.
- Když je zelenina lehce opečená, zasypte ji uzenou paprikou a hladkou moukou. Restujte asi 1 minutu, až se paprika krásně rozvoní, a poté zalijte 200 ml studené vody. Směs důkladně rozšlehejte metličkou, přilijte dalších 200 ml vody, rozmíchejte a přisypte na kostičky nakrájené brambory. Směs by měla mít konzistenci hustého guláše. Osolte, opepřete, přihoďte bobové listy a lžíci saturejky. Vařte na mírném ohni 15-20 minut, až bude zelenina měkká.
- Z vinné klobásy zamotejte 6 šneků, které zpevněte párátky. V hlubokém talíři smíchejte asi ½ hrnku hladké mouky se 2 lžičkami mleté uzené papriky a lžičkou soli. Šneky v této směsi důkladně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej a vinnou klobásu na něm pozvolna opečte z obou stran dozlatova. Poté nechte okapat na papírové utěrce.
- Mezitím přimíchejte k zeleninové směsi uvařenou čočku. Dochuťte ji solí a pepřem a přilijte vinný ocet, nechte ještě 2 minuty přejít varem, nakonec vmíchejte nasekanou hladkolistou petržel a podávejte s vinnou klobásou.
Vyzkoušejte také recept na tradiční čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE