Smažená vinná klobása s drobnozrnnou čočkou a zeleninou

Moje hodnocení
1x

V některých regionech se vinná klobása podává na Štědrý večer. Skvělá bude ale i k novoročnímu obědu společně s tradiční čočkou.

6 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čočku propláchněte, v hrnci zalijte studenou vodou, osolte a přidejte 1 lžíci sušené saturejky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20-25 minut doměkka. Čočku slijte a nechte zatím stranou.
  2. Mezitím připravte zeleninový základ. V kastrolu rozpusťte přepuštěné máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po 3 minutách přidejte mrkev a řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky a po dalších dvou minutách najemno nasekaný česnek.
  3. Když je zelenina lehce opečená, zasypte ji uzenou paprikou a hladkou moukou. Restujte asi 1 minutu, až se paprika krásně rozvoní, a poté zalijte 200 ml studené vody. Směs důkladně rozšlehejte metličkou, přilijte dalších 200 ml vody, rozmíchejte a přisypte na kostičky nakrájené brambory. Směs by měla mít konzistenci hustého guláše. Osolte, opepřete, přihoďte bobové listy a lžíci saturejky. Vařte na mírném ohni 15-20 minut, až bude zelenina měkká.
  4. Z vinné klobásy zamotejte 6 šneků, které zpevněte párátky. V hlubokém talíři smíchejte asi ½ hrnku hladké mouky se 2 lžičkami mleté uzené papriky a lžičkou soli. Šneky v této směsi důkladně obalte, přebytečnou mouku oklepejte.
  5. V nepřilnavé pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo olej a vinnou klobásu na něm pozvolna opečte z obou stran dozlatova. Poté nechte okapat na papírové utěrce.
  6. Mezitím přimíchejte k zeleninové směsi uvařenou čočku. Dochuťte ji solí a pepřem a přilijte vinný ocet, nechte ještě 2 minuty přejít varem, nakonec vmíchejte nasekanou hladkolistou petržel a podávejte s vinnou klobásou.

Vyzkoušejte také recept na tradiční čočku na kyselo se sázeným vejcem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty