Suroviny
- vinná klobása 500 g
- špaldová mouka (na obalení klobásy)
- cibule (střední) 3 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- balzamikový krém 1 lžíce
- bílé víno 1 dl
- sůl špetka
- chilli papričky
- brambory 500 g
- řapíkatý celer
- máslo
- mléko
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte cibulovou omáčku. Cibuli oloupejte, nakrájejte na co nejtenčí plátky, osolte, pokapejte olejem, zamíchejte, aby se pak nepřipalovala, a dejte na chvíli do trouby na 190 stupňů. Po asi 5 minutách ji zasypejte třtinovým cukrem. Opět do trouby na dalších 5 minut. Nakonec podlijte bílým vínem a po pěti minutách zalijte balsamicovou redukcí. Nechte ještě asi 10 minut v troubě.
- Brambory oloupejte, nakrájejte. Řapíkatý celer omyjte a také nakrájejte a dejte vařit cca na 15 minut, dokud nebude zelenina měkká. Pak přidejte máslo, mléko nebo smetanu a ušťouchejte v hladké pyré.
- Klobásu obalte ve špaldové mouce a umotejte dlouhého hada. Na pánvi opékejte ze všech stran, dokud není krásně zlatá.
- Sejměte z plotny a do pánve dejte všechnu cibulovou omáčku z trouby. Propojí se se šťávou z masa a nechte ještě chvíli redukovat. Přidejte nasekanou chilli papričku a slijte do mističky. Podávejte jako omáčku ke klobáse.