Těsto:
- hladká mouka 210 g
- moučkový cukr 70 g
- máslo 140 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (chemicky neošetřeno) 1 plod
Drobenka:
- hladká mouka 40 g
- mleté mandle 30 g
- krupicový cukr 30 g
- máslo 30 g
Postup přípravy:
- Mouku promíchejte s cukrem a pak tuto směs prosejte na pracovní plochu. Přidejte žloutky, jemně strouhanou citronovou kůru a na kousky nakrájené máslo.
- Prsty máslo začněte jemně zapracovávat do mouky. Pak pokračujte dlaní a vše zpracujte v hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho v chladu odpočívat do druhého dne.
- Současně si připravte i drobenku. V misce promíchejte mouku, mandle, cukr a na kousky pokrájené máslo. Tuto směs v prstech rozdrolte na drobenku a v lednici ji nechte odpočívat do druhého dne. Druhý den si těsto vyválejte na cca 3 mm silný plát a vykrájejte z něj beránky. Z části těsta můžete beránkům vytvořit i růžky.
- Připravené tvary poskládejte na plech vyložený pečicím papírem, kde je potřete rozkvedlaným vajíčkem s trochou rumu. Beránky posypte drobenkou a poté je pečte v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 15 minut.
Chybí vám doma osvědčený recept na mazanec? Pusťte si naše video
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý mazanec
Případně zkuste další variace na beránka:
Nebo jiné velikonoční dobroty: