Neplecha na plechu

Velikonoční cupcakes s krémem z mascarpone a kompotovanými meruňkami

Moje hodnocení
1x

Vejce je tradiční velikonoční symbol, který všichni známe. Pokud byste ale letos chtěli vylepšit svou sváteční tabuli nebo koledu pro koledníky něčím nevšedním, zkuste tyto velikonoční cupcakes. Jsou vajec nejen plné, ale i tak trochu vypadají!

18 porcí
60 minut

Těsto:

Na ozdobení:

Postup přípravy:

  1. Plech na muffiny vystelte košíčky nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.
  2. Ořechy nasekejte najemno nebo je umelte. Mouku prosejte do misky a pak ji promíchejte s kypřicím práškem, kakaem a ořechy.
  3. Ve velké míse utřete máslo s cukrem a poté do něj zašlehejte žloutky jeden po druhém. Nyní přidejte nastrouhanou citronovou kůru a následně i polovinu sypké směsi. Promíchejte.
  4. Přidejte smetanu a zbylou sypkou směs a opět promíchejte. Bílky ušlehejte dotuha a jemně je zamíchejte do těsta, abyste ho načechrali – nejlépe to půjde tak, když nejprve zapracujete do těsta polovinu vyšlehaných bílků; ty směs lehce naředí a druhá část pak půjde lépe zapracovat a těsto načechrat.
  5. Troubu dejte předehřívat na 160 °C. Hotové těsto naneste do ¾ jednotlivých košíčků a dejte péct na 160 °C na 35 minut – hezky rovnoměrného těsta dosáhnete, když ho budete nanášet za pomoci cukrářského sáčku.
  6. Upečené cupcakes nechte zcela vychladnout. Nyní připravte krém. Do větší misky nasypte moučkový cukr, přidejte mascarpone a smetanu a metličkovým mixérem vše umixujte dotuha.
  7. Dávejte bedlivý pozor, ať krém nepřešleháte. Hotový krém naneste pomocí cukrářského sáčku s kulatou hubičkou na košíček a navrch přiklopte meruňkou.

Pokud máte rádi tradičnější recepty, můžete si pustit videorecept na mazanec.

Nebo tu máme další velikonoční recepty, které určitě můžete otestovat:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty