Kuličky:
- salko 1 plechovka
- strouhaný kokos 225 g
- mandle 25 ks
Na dozdobení:
- strouhaný kokos 100 g
- kurkuma (nebo žluté potravinářské barvivo) 1/4 lžičky
- poleva (perníčková)
- potravinářské barvivo (oranžové a černé)
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte kokosovou směs. Do větší misky nasypte kokos (pouze ten ze surovin na kuličky), přilijte Salko a dobře promíchejte. Misku přikryjte potravinovou fólií a nechte v lednici odpočinout minimálně 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
- Když je směs odpočinutá, připravte si kokos na dozdobení. Strouhaný kokos nasypte do misky, přidejte kurkumu a promíchejte tak, aby kokos chytil žlutou barvu. Nyní odebírejte z odpočinutého těsta po lžících a tvarujte z porcí kuličky – těsto by vám mělo vyjít na 25 kuliček.
- Doprostřed každého kousku vložte mandle a opět zakulaťte. Následně kuličku obalte ve žlutém kokosu, všechny kousky vyskládejte na prkénko a nechte v lednici alespoň 1 hodinu odpočinout.
- Poté začněte se závěrečným zdobením. Perníčkovou polevu rozdělte na dvě části. Jednu nechte bílou a druhou obarvěte na oranžovo. Část bílé můžete ještě obarvit na černo.
- Dále si připravte prkénko, na které položte alobal nebo pečicí papír. Nyní začněte zdobit. Nejprve oranžovou polevu za pomoci špičaté hubičky nastříkejte na papír tak, abyste vytvořili nožičky, a na ně položte připravenou kuličku.
- Na závěr kuřátku udělejte zobáček a hřebínek – nejlépe vám to půjde, když hubičku lehce zabodnete do kuličky tak, abyste se dostali do těsta a vytvořili zobáček. Bílou a černou polevou poté udělejte oči. Kuřátka nechte chvíli zatuhnout a můžete je konzumovat.
Chcete mít kompletní velikonoční menu? Pak tu pro vás máme videorecept na nádivku:
Kompletní recept najdete ZDE
A tady pro vás máme další velikonoční sladkosti: