Vláčný velikonoční beránek s mandarinkovým přelivem podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
3x

Na velikonoční tabuli většinou nechybějí dva typické moučníky. Zatímco mazanec se připravuje z kynutého těsta podobně jako vánočka, beránek mívá mnohem pestřejší podoby, tedy tvar je celkem jasně daný, ovšem použité těsto a zdobení může být velmi kreativní. V podstatě jde o stejnou variabilitu jako u bábovky. A právě toto výtečné těsto můžete po Velikonocích klidně péct v bábovkové formě.

6 porcí
60 minut

Beránek

Mandarinkový přeliv

„Občas mám pocit, že velikonoční beránek se v našich domácnostech peče hlavně proto, aby byl na Velikonoce na stole. Jde o ten tvar, ale už trošku menší důraz se klade na chuť a konzistenci. A tak pro vás mám recept na vynikající těsto, které díky smetanovému sýru a kefíru zůstane krásně vláčné i po několika dnech. Mandarinkový přeliv mu navíc dodá příjemnou svěžest – a dokonalý beránek je na světě!“ říká Pavel Berky.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na beránka o objemu 1 litr vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Ujistěte se, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. Z lednice je vyberte alespoň 2 hodiny před přípravou.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte zatím stranou a žloutky rozšlehejte vidličkou. Do mísy od kuchyňského robota dejte změklé máslo, moučkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Poté postupně za stálého míchání přidávejte žloutky. Vždy přidejte jen jednu lžíci, počkejte až se žloutky do másla zcela zapracují a poté přidejte další lžíci. Když jsou všechny žloutky s máslem vyšlehané, celý obsah přendejte do nové čisté mísy.
  3. V jiné misce vymíchejte dohladka krémový sýr s kefírem. Poté přidejte do vyšlehaného másla se žloutky. Vše opatrně pomocí gumové stěrky propracujte.
  4. Z bílků a krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Cukr přisypávejte postupně.
  5. Obě mouky a prášek do pečiva dvakrát prosejte přes jemné sítko.
  6. Do máslové pěny zapracujte asi třetinu vyšlehaných bílků. Pak přisypte třetinu moučné směsi a také ji opatrně zapracujte. Takto postupujte, až spotřebujete všechny bílky i sypkou směs. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z jedné mandarinky a promíchejte.
  7. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte ve vyhřáté troubě 50–60 minut. Po upečení beránka z trouby vytáhněte a nechte alespoň 5 minut chladit při pokojové teplotě. Poté ho z formy vyklopte a polijte mandarinkovým rozvarem.
  8. Mandarinkový přeliv: Z mandarinek vymačkejte 200 ml šťávy a přeceďte do rendlíku. Přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte, aby šťáva jen lehce probublávala a nechte ji redukovat 15–20 minut. Měla by se vyredukovat na 100 ml až do sirupové konzistence. Po vyredukování rendlík z plotny odstavte a přimíchejte do sirupu likér.

Vyzkoušejte také recept na vláčnou tvarohovou bábovku - i toto těsto lze použít na velikonočního beránka. Inspirujte se v návodném videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty