Beránek
- máslo 100 g + na vymazání formy
- moučkový cukr 100 g
- cukr krupice 80 g
- polohrubá mouka 75 g
- hladká mouka 75 g + na vysypání formy
- kefír 60 ml
- smetanový sýr (typu Philadelphia) 125 g
- vejce 2 ks
- mandarinky 1 ks
Mandarinkový přeliv
- mandarinky 6 ks
- cukr krupice 80 g
- likér Grand Marnier (pomerančový) 50 ml
„Občas mám pocit, že velikonoční beránek se v našich domácnostech peče hlavně proto, aby byl na Velikonoce na stole. Jde o ten tvar, ale už trošku menší důraz se klade na chuť a konzistenci. A tak pro vás mám recept na vynikající těsto, které díky smetanovému sýru a kefíru zůstane krásně vláčné i po několika dnech. Mandarinkový přeliv mu navíc dodá příjemnou svěžest – a dokonalý beránek je na světě!“ říká Pavel Berky.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na beránka o objemu 1 litr vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Ujistěte se, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. Z lednice je vyberte alespoň 2 hodiny před přípravou.
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte zatím stranou a žloutky rozšlehejte vidličkou. Do mísy od kuchyňského robota dejte změklé máslo, moučkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Poté postupně za stálého míchání přidávejte žloutky. Vždy přidejte jen jednu lžíci, počkejte až se žloutky do másla zcela zapracují a poté přidejte další lžíci. Když jsou všechny žloutky s máslem vyšlehané, celý obsah přendejte do nové čisté mísy.
- V jiné misce vymíchejte dohladka krémový sýr s kefírem. Poté přidejte do vyšlehaného másla se žloutky. Vše opatrně pomocí gumové stěrky propracujte.
- Z bílků a krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Cukr přisypávejte postupně.
- Obě mouky a prášek do pečiva dvakrát prosejte přes jemné sítko.
- Do máslové pěny zapracujte asi třetinu vyšlehaných bílků. Pak přisypte třetinu moučné směsi a také ji opatrně zapracujte. Takto postupujte, až spotřebujete všechny bílky i sypkou směs. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z jedné mandarinky a promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte ve vyhřáté troubě 50–60 minut. Po upečení beránka z trouby vytáhněte a nechte alespoň 5 minut chladit při pokojové teplotě. Poté ho z formy vyklopte a polijte mandarinkovým rozvarem.
- Mandarinkový přeliv: Z mandarinek vymačkejte 200 ml šťávy a přeceďte do rendlíku. Přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte, aby šťáva jen lehce probublávala a nechte ji redukovat 15–20 minut. Měla by se vyredukovat na 100 ml až do sirupové konzistence. Po vyredukování rendlík z plotny odstavte a přimíchejte do sirupu likér.
Vláčný velikonoční beránek s mandarinkovým přelivem podle Pavla Berkyho Zdroj: Recepty / Pavel Berky
Vyzkoušejte také recept na vláčnou tvarohovou bábovku - i toto těsto lze použít na velikonočního beránka. Inspirujte se v návodném videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE