reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Kynutý mazanec
Autor: Pradobroty.cz Kynutý mazanec

Kynutý mazanec

Hodnoceno: 7x
Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tento podle Romana Vaňka je ten pravý. Doporučuje Marcela z blogu Pradobroty!
nad 2 hodiny

Recept

Anglické mazanečky  Foto:

Anglické mazanečky

V různých zemích má velikonoční mazanec různé podoby. Tahle je britská a neobejde se bez typického křížku.

reklama

reklama

Postup

  1. Těsto zadělávejte takzvaně na omládek: do mísy smíchejte polohrubou a hladkou mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte droždí.
  2. Ze stran do něj po troškách vmíchávejte mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Nezamíchávejte všechnu mouku, naopak omládek v míse vypadá jako sopka (tvořená moukou) a kráter uprostřed je zaplněn oním těstíčkem. Povrch posypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte v teplém místě asi 30 minut vzejít.
  3. Přidejte všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Nakonec vmíchejte hrozinky (slijte z nich nejprve rum) a mandle a těsto nechte 30 minut vyzrát (na dřevu nebo umělé hmotě, nerez nebo mramor se nehodí, protože chladí).
  4. Těsto vytvarujte do bochánku, dejte na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou nechte kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).
  5. Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřete vajíčkem, posypte mandlemi a nahoře do kříže rozstřihněte/rozřízněte. Pečte 40–50 minut na 160 °C.

Kynutý mazanec 2 Foto: Kynutý mazanec; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

reklama