Suroviny
- polohrubá mouka 220 g
- strouhaný kokos 40 g
- cukr krupice 150 g
- vejce (pokojové teploty) 4 ks
- rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový) 100 g
- vlažná voda 100 g
- vanilkový cukr 1 ks
- citronová kůra (chemicky neošetřená) 1 velký plod
- kypřicí prášek do pečiva 8 g
- máslo (na vymazání)
- polohrubá mouka (na vysypání)
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 180 °C - spodní a horní ohřev s horkovzduchem. Formu důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh. Poté dejte do mísy od robotu žloutky spolu s cukrem a vyšlehejte je do krásné žluté pěny pomocí nástavce typu K.
- Mezitím nasucho na pánvi opražte kokos. Trvá to vážně chvilinku, pozor, ať ho nespálíte. Ke žloutkům s cukrem poté prosejte mouku, přidejte vychladlý kokos, kypřicí prášek, vanilkový cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru, olej, vodu a vše krásně zapracujte/nechte zapracovat robotem.
- Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Těsto nyní přelijte do formy. Pečte v troubě 45 minut. Před vyndáním zkontrolujte pomocí špejle upečení. Pokud bude na špejli těsto, nechte beránka ještě 5–10 minut v troubě. Kontrolujte ho špejlí, neměl by se péct zase více, než je potřeba, aby bylo těsto vláčné a nebylo přepečené.
- Po upečení nechte 10–15 minut vychladnout a poté ho opatrně vyklopte z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout. Beránka pocukrujte moučkovým cukrem.
Vláčný velikonoční beránek s opraženým kokosem a citronovou kůrou Zdroj: Kateřina Jašková
A kdo už beránka upečeného má, může si pustit videorecept na mazanec:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo tu máme pár beránkových receptů do zásoby: